Докато някои ентусиасти във фитнес залата предпочитат да прекарват час

...
Докато някои ентусиасти във фитнес залата предпочитат да прекарват час
Коментари Харесай

Кардиото стимулира метаболизма


Докато някои запалянковци във фитнес залата избират да прекарват час в потене на пътеката за тичане , други са подготвени когато и да е да извърнат тил на сходна интензивност и да се придържат към железата.

Що се отнася обаче до разногласието коя форма на подготовка е по-добре, няма по какъв начин да обявим явен победител, тъй като всичко зависи от самостоятелни желания и фитнес цели. Но що се отнася до другите изгоди, до момента в който силовите тренировки горят повече калории спрямо тичането, откриватели от университета в Копенхаген откриха, че кардиото се оказва по-благоприятно за метаболизма на трениращия.

Публикувано в Journal of Clinical Investigation Insight, проучването показва, че кардио упражненията подтикват производството на метаболитен хормон FGF21 . Предишни фармакологични и генетични опити демонстрират, че при животните FGF21 действа като ендокринен фактор, чието повишение взе участие в намаляването на телесното тегло, намаляването на хипергликемията и хиперлипидемията, облекчаването на черния дроб и увеличението на инсулиновата сензитивност.

Не е инцидентно, че освен това състояние се организират опити за потребление на FGF21 като лекарство в битката с диабета, затлъстяването и други метаболитни нарушавания . Проучването обаче на копенхагенския екип показва, че производството на полипептида може да се подтиква напълно естествено чрез тичане и каране на колело.

Свързани публикации.. Кардио – преди или след силова подготовка? 0 Храни за по-бърз метаболизъм 0 Тичане – по какъв начин да избегнем болежка в коленете 0

Данните са извлечени от опити с 10

здрави и млади мъже, които имали задачата да упражняват в две категории – силови тренировки (пет извършения, предопределени за всяка от основните мускулни групи, по 10 повторения) и кардио (каране на велосипед). След тренировките, които били с дълготрайност 60 мин, участниците дали кръвни проби за премерване равнището на млечната киселина, жлъчката, кръвната захар и другите равнища на хормони

в тялото им.

Като резултат, ангажираните с кардио упражненията се отличили

с три пъти по-голямо нарастване на производството на FGF21 спрямо тези, които минали през силовите тренировки.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР