Подпорна стена на т. нар. автомагистрала Струма“ се срути върху

...
Подпорна стена на т. нар. автомагистрала Струма“ се срути върху
Коментари Харесай

Продължава разчистването на паднала стена по АМ Струма - издържала цели 14 години

Подпорна стена на така наречен автомагистрала " Струма “ се срути върху пътното платно през вчерашния ден, а разчистването на земната маса продължава и през днешния ден. Все още е затворено за придвижване платното в посока София от кръговото на Драгичево (както стана ясно при съдбовната катастрофа с македонски жители - такава автомагистрала няма, тя нито е издадена пред комисия, нито покрива критериите за автомагистрала - б.р.).

„ Около 3500 кубика земна маса е отстранена от зоната на сриването. След интензивните превалявания от последните дни се вижда преовлажняване на глинести пластове, довело до срязването на стената.

От стената са паднали 24 метра. Оценката е, че към 5000 кубика земна маса ще бъдат извозени “, уточни пред бТВ през днешния ден инж. Даниел Иваничков, шеф „ Поддържане на пътната инфраструктура “ в АПИ.

„ Трябва да сме завършили до на следващия ден с разчистването. След това ще бъде направена оценка за последващото възобновяване. Магистралата ще бъде затворена до на следващия ден сигурно. След това ще бъде отворена за леките коли “, добави той.

„ Стените в сектора са на 14-годишна възраст. Правени са при построяването на Автомагистрала „ Люлин “. Не са доста остарели, не са доста нови – природата си е природа. Останалите стени не са мръднали. Ще бъдат подхванати дейности за разчистване на отводнителите им, което е регулярен развой “, сподели още инж. Даниел Иваничков.

„ Непосредствената причина за рухването на стената са дъждовете, които са преовлажнили земните маси зад подпорната стена, основали са един забележителен земен масив, който е довел до срязването на стената. Няма вреди по пътя, което значи, че е нарушена устойчивостта на откоса “, изясни проф. Стефчо Стоев от Минногеоложкия университет.

„ Това е остарял свлачище сектор. За него се знае. Той е едва място на автомагистралата. По-надолу са осъществявани мероприятия по подсилване на откоса. Ние сме в периферията на тази зона. Целият този регион е свлачищен. Почвите са податливи на срутване “, разяснява той.

„ Автомагистрала „ Люлин “, в този момент „ Струма “, е построена при едни доста комплицирани геоложки условия. Само в границите на едни 7 километра имаме три огромни свличания. Преди първия тунел има, сред първия и втория тунел има доста огромно срутване, което беше овладяно доста мъчно. Този сектор е едва място.

Извършвани са укрепителни мероприятия. Цялата тази част на Пернишката долина се характеризира със комплицирани условия. Пътят сред Драгичево и Владая е с няколко свлачища. По железопътната линия влаковете се движат с понижена скорост поради свлачищни процеси. Районът е благоразположен. Очевидно е трябвало да бъдат осъществени по-сериозни укрепителните мероприятия “, добави пък ръководителят на катедра „ Хидрология и инженерна геология “ проф. Стефчо Стоев.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР