Всеки един от нас може да се окаже в ситуация,

...
Всеки един от нас може да се окаже в ситуация,
Коментари Харесай

Всеки може да спаси живот при внезапно спиране на сърцето

Всеки един от нас може да се окаже в обстановка, която изисква експедитивност, познания и умения. Но когато тази обстановка е животозастрашаваща, вярната реакция може да бъде животоспасяваща. Такъв е казусът при неочакваното прекъсване на сърцето, познато още като неочаквана сърдечна гибел или неочакван сърдечен арест. Сърцето стопира да действа вярно и най-лошото е, че това може да се случи без никакви признаци и признаци, без предизвестяване и на очевидно здрав човек. Причината е, че електрическата интензивност на сърцето бива нарушена и то не може да бие, както бие при естествени условия.

Единственият прочут на науката метод досега да върне сърцето от това положение (т.нар. вентрикуларни фибрилации), е да се приложи навременна дефибрилация.

Всяка година на 16 октомври се отбелязва Световния ден на рестартиране на сърцето, чиято цел е да носочи вниманието на хората към този проблем и да разпространява ограниченията за оказване на първа помощ. Провеждат се акции, които да покачат информираността на обществото за неочаквания сърдечен арест и да се разпространява смисъла на уменията за осъществяване на верен сърдечен масаж и изкуствено дишане. Кампанията цели да насърчи обществото да се научи да прави тези дейности при положение на потребност, както и, че автоматизираната външна дефибрилация способства решаващо за спасяването на човешки живот.

В България, акцията се осъществя от Фондация " Първите три минути “, в партньорство с хора, институции и организации, които имат отношение към тематиката, в това число Българския Червен кръст, Асоциацията на студентите по медицина в България, Ай Хелп България, Университетски аварийно-спасителен отряд и други Фондацията приготвя редица печатни и видео материали, които ще бъдат оповестени на 16 октомври (на формалната ѝ ), и които материали могат да бъдат открити

Защо тематиката е толкоз значима?
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР