Всеки ден безброй мотопеди кръстосват пътищата на задръстения град Ханой

...
Всеки ден безброй мотопеди кръстосват пътищата на задръстения град Ханой
Коментари Харесай

Гореща вълна, която се появява веднъж на 200 години, обхвана Южна Азия

Всеки ден безчет мотопеди кръстосват пътищата на задръстения град Ханой във Виетнам. От пътуващи за работа хора, до такива, които доставят пратки и храна, всеки се е забързал нанякъде.

Един от тези хора е 42-годишният Фонг, чиято смяна започва в 5 сутринта, с цел да избегне пиковите часове на трафика и кара повече от 12 часа дневно, с къса обедна отмора.

The scorching heat in Southeast Asia was made even more unbearable and dangerous due to high humidity – a deadly combination.
— CNN International (@cnni)
Но невижданата гореща вълна, която обхвана страната му през последните два месеца, направи работата на Фонг още по-трудна. За да преодолее жегата денем, той се екипира с шапка, мокри и носни кърпи, и няколко бутилки вода – защитни ограничения, които да оказват помощ да се оправи с дневните температури, които скочиха до над 40 градуса по Целзий .

За съпоставяне междинната майска температура в Ханой е 32 градуса по Целзий.

„ Ако получа топлинен удар, ще бъда заставен да спра да карам, с цел да се възстановя “, сподели той пред CNN. " Но не мога да си го разреша. "

Фонг, сподели още, че си носи дребен чадър, който да защищава телефона му – главният му инструмент за работа, защото употребява приложението Grab. Ако телефонът му се счупи, той няма да може да работи. „ Бях обезпокоен, че батерията може да прегрее, като е изложена на слънце “, сподели той.

A ‘once-in-200 years’ heat wave caught Southeast Asia off guard. Climate change will make them more common
— Weather (@Mystartweather)
В същия град, 53-годишният хигиеничен служащ Дин Ван Хунг се труди по през целия ден, почиствайки боклука от оживените улици на централния квартал в Ханой.

„ Невъзможно е да се избегне горещината, изключително по обяд и ранния следобяд “, сподели Дин пред CNN. „ Освен това високите температури вършат миризмата на боклука още по-силна и по този начин работа е още по-трудна, а това директно визира здравето ни. “

„ Опитвам се да работя рано заран или по-късно следобяд и вечер “, сподели той. „ По време на обедната отмора, когато температурата е извънредно висока, намирам някой тротоар в по-малка уличка и си разтягам картони, с цел да си умря за известно време, а по-късно не преставам работата си. “

Фонг и Дин са измежду милионите водачи, улични търговци, чистачи, строители, фермери и други хора, чиято работа е навън, които са и най-тежко засегнатите от това, което специалистите нарекоха „ най-силната гореща вълна в историята “.

Thermofeel: a thermal comfort indices library. Implemented thermal indices (i.e. Universal Thermal Climate Index and Wet Bulb Globe Temperature) into operational weather forecasting systems (i.e.European Centre for Medium Range Weather Forecasts)
— SoftwareX Journal (@SoftXJournal)
Работници като тях са гръбнака на доста общества и рисковите метеорологични феномени, като рисково високи температури, оказват голямо въздействие върху тяхното здраве и вършат специалностите им извънредно несигурни.

Април и май нормално са най-горещите месеци през годината в Югоизточна Азия. Температурите се покачват, преди мусонните дъждове да донесат известно разхлаждане. Но тази година те доближиха равнища, невиждани до момента в множеството страни от района.

Тайланд означи най-горещия си ден в историята с 45,4 градуса по Целзий на 15 април , до момента в който в прилежащ Лаос тя доближи 43,5 градуса по Целзий за два поредни дни, а върхът за всички времена на Виетнам беше строшен през началото на май с 44,2 градуса по Целзий , съгласно разбор на данните от метеорологичните станции, изработен от климатолога Максимилиано Ерера.

В скорошен отчет на World Weather Attribution (WWA), международна организация от учени съобщи, че априлската гореща вълна в Югоизточна Азия е събитие, което се случва един път на 200 години , което би било „ на процедура невероятно “ без климатичните промени, резултат от дейностите на индивида.

Жегата в Югоизточна Азия е още по-непоносима и рискова заради високата мокрота – смъртоносна композиция.
Влажността дружно с рисковите температури, прави охлаждането на тялото още по-трудно.

PET (Physiological Equivalent Temperature) is in PHOENICS-FLAIR. It is a thermal comfort index based on a prognostic model of the human energy balance comprising skin & body core temperature, sweat rate & clothing temperature.
— CHAM (@CHAM_UK)
Топлинните удари и топлинното безсилие, имат още по-тежки признаци и могат да бъдат животозастрашаващи , изключително за хората със сърдечни и бъбречни болести, диабет и бременни.

„ Когато влажността на околната среда е доста висока, тялото продължава да се поти, пробвайки се да освободи влага, с цел да се охлади, само че защото потта не се изпарява, това води до тежка дехидратация, от което може да последва топлинен удар и гибел “, сподели Мариам Захария, теоретичен помощник към World Weather Attribution в Imperial College London.

„ Ето за какво влажната гореща вълна е още по-опасна от сухата “, сподели тя пред CNN.

Горещата вълна от април до май в Югоизточна Азия аргументи всеобщи хоспитализации, повреди на пътища, пожари и докара до затваряне на учебни заведения , само че броят на смъртните случаи остава незнаен, съгласно отчета на World Weather Attribution.

Heart of summer still weeks of away & global weather is already off the rails.
* It was 100F in Siberia this weekend
* Canada seeing record wildfires & heat
* Southeast Asia endured unprecedented heat wave
* Oceans are record warm
We break it down:
— Capital Weather Gang (@capitalweather)
„ Когато атмосферата стане по-топла, нейната дарба да задържа влага става по-висока и затова възможностите за влажни горещи талази също се усилват “, сподели Захария пред CNN.

Ако световното стопляне продължи да нараства и стигне до нарастване с 2 градуса по Целзий, сходни влажни горещи талази може да стартират да се появят 10 пъти по-често , съгласно изследването.

И в случай че излъчванията продължат да се усилват със същото движение, през идващите две десетилетия към този момент може да има 30 повече смъртни случая на милион индивида в Тайланд и 130 повече смъртни случая на милион в международен мащаб , съгласно прогнозите на Организация на обединените нации.

„ Професия, възраст, здравословен живот и физически увреждания, достъп до здравни услуги, социално-икономически статус, даже пол – това са все фактори, които могат да създадат хората повече или по-малко уязвими на горещите талази “, сподели Чая Вадханафути, един от създателите на отчета на WWA и учител в катедрата по география в университета Чианг Май в Тайланд.

Маргинализираните членове на обществото - тези без съответен достъп до опазване на здравето, системи за изстудяване и с работа, която допуска излагане на горещите и влажни условия, са най-застрашени от топлинните последици .

A hot spell in Southeast Asia has broken all-time heat records.

It comes on the heels of a record-breaking heat wave in Southern Europe and North Africa that scientists say was “almost impossible ” without climate change.

Read more:
— Yale Environment 360 (@YaleE360)
„ Важно е да се приказва за това кои хора могат да се приспособяват, да се оправят, по какъв начин да се реализира това и кой има ресурсите “, сподели Емануел Раджу, шеф на Копенхагенския център за проучване на бедствия.

„ За тези, които работят в неофициалната стопанска система, изгубен ден значи ден без заплата “, сподели Раджу.

Повече от 60% от заетото население в Югоизточна Азия работи неофициално, над 80% в Камбоджа и Мианмар , съгласно отчет на Международната организация на труда (МОТ) от 2018 година

Без изчерпателен, интернационален метод за бързо понижаване на стоплянето на планетата и за справяне със обвързваните въздействия, които оказват рисковите метеорологични феномени върху хората, общностите и околната среда, здравните и стопански разноски, които ще стартират да произтичат от горещите талази, ще се покачат доста със задълбочаването на климатичната рецесия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР