Всеки алпинист ще каже, че най-голямото удоволствие е да погледнеш

...
Всеки алпинист ще каже, че най-голямото удоволствие е да погледнеш
Коментари Харесай

Коя е най-високата планина в Слънчевата система

Всеки планинар ще каже, че най-голямото наслаждение е да погледнеш обратно от върха, оценявайки всички старания по пътя. За мнозина това носи задоволство и чувство за целокупност, изключително в случай че задачата е връх Еверест в Хималаите. Този героизъм остава вечно в историята, само че крие и големи опасности, изключително откакто второто име на този връх е: гробище за алпинисти. Не би трябвало да забравяме, че там лежат даже български алпинисти.

Интересен факт е, че до момента в който ние гледаме към най-високият връх на планетата, откривателите от NASA настояват, че действително е най-ниският в слънчевата система. Коя е най-високата планина  в слънчевата система? Запознайте се с Олимпус Мос, позициониран на Марс. Червената планета, която е съществено предизвикателство за някои от най-големите мозъци, насочили всички сили в колонизиране, може да се похвали и с връх от цели 25 километра височина.

Според сателитните фотоси, това е един от огромните вулкани, които са прекратили своето деяние. Вулканът Мауна Кеа е с височина от близо 10 километра, като единствено 4.1 километра могат да се видят над морското ниво. Самата планина на Марс е с широчина от близо 80 километра и към 549 километра на дължина – съвсем колкото размерите на щата Мисисипи. Странно е по какъв начин планета, която е по-малка от Земята, може да разполага с толкоз високи върхове. Причината за това извисяване се крие в три разнообразни фактора. Марс е била вулканична планета и е имала доста повече настоящи огнени гърла, по отношение на родната ни планета.

Дори и да сме виждали интензивност на вулкани, на Марс те са в пъти повече. Допълнителен фактор в това отношение е и фактът, че тектонските плочи на марс се движат доста по-бавно. Това разрешава на по-големи планини да се образуват и да останат постоянни в дълготраен проект. Не на последно място ще приказваме за гравитацията, която е към 38% по-силна от тази на Земята – образува се най-вече от масата на всяка една планета и Марс е по-малка от нашата родна планета. С помощта на всички тези сили, от спътник можем да следим Олимпус Монс. Изчисленията демонстрират, че в идващите милиарди години ще остане отличник. Разбира се, истината е, че има доста по-висок връх от Еверест, само че той носи купата гордо, само че единствено в категорията надморско ниво.

Мауна Кеа е планината, която се счита за най-висока с височина от 10 210 метра. Защо никой не се пробва да изкачи нея? Просто тъй като самото морско ниво се трансформира през последните няколко хилядолетия. Ако би трябвало да бъдем още по-точни, планината Чимбарозо е най-високата, тъй като се издига с към 2072 метра над морското ниво и към 710 от Мауна Кеа, само че въпреки всичко още веднъж не може да се изкачи по същия метод, по който се изкачва Еверест, просто океаните трансформират класацията.

И дано не забравяме, че планини на Луната също могат да се открият. Монс Хюгенс е към 5.5 километра височина, само че е образуван от конфликт с различен метеорит. От всички изброени е несъмнено, че точно Луната ще е една от далечните алпинистки задачи на множеството фенове, изключително откакто от ден на ден се приказва за колонизирането ѝ.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР