Все повече професии изчезват, като работните места се заемат от

...
Все повече професии изчезват, като работните места се заемат от
Коментари Харесай

С професии от бъдещето ще се запознаят учениците на „Базара на професиите




Все повече специалности изчезват, като работните места се заемат от роботи, автоматизирани машини и изкуствен интелект. Същевременно се появяват нови специалности, които единствено допреди 5 години даже не са съществували. Днес младежите стартират да упражняват специалности като дизайнер на виртуални светове, разработчик на блокчейн технологии и логаритми, експерт по киберсигурност и редица други. Същевременно доста от класическите работни места като доктор, юрист, музикант и артист също разчитат значително на модерните технологии.

Много от днешните младежи се ориентират все по-трудно каква специалност да избера и какви познания и умения ще са им нужни, с цел да се осъществят сполучливо в мечтаната професионална област. Именно на сходни въпроси се стреми да отговори „ Базарът на специалностите “, проведен за четвърта поредна година от Българската мрежа на Глобалния контракт на Организация на обединените нации. Входът за базара е свободен, като на 23 ноември, петък, е планувано посещаване единствено на авансово записани проведени учебни групи, а в събота, 24 ноември, в зала Джон Атанасов в София Тех Парк ще бъдат посрещнати всички деца, възпитаници, родители и жители, които имат интерес.

Базарът е част от шестото издание на плана “Гордея се с труда на моите родители “ и ще се организира на 23 и 24 ноември в зала “Джон Атанасов” на София Тех Парк. Тази година базарът на специалностите е ориентиран към деца и младежи сред 8 и 16-годишна възраст. Участващите компании ще показват пред децата същността на своите специалности по един нетрадиционен метод. На интерактивните щандове образно ще се демонстрират спецификите на всяка специалност (за възпитаници от 8-12 години), като в основаните в София Тех Парк изобретателни работилници те ще видят същината на специалности като химик, геолог, фармацевт, програмист, газов инженер, академик биолог, експерт по киберзащита, инженер по електроника, радио и ефирен публицист, пожарникар.

Учениците над 12 години ще могат да се срещнат и да беседват със експерти от другите сфери, ще чуят техните лекции, ще се съветват за по-нататъшното си кариерно насочване. Сред лекторите ще има проектант, артист, инженер, академик, жестомимичен преводач, ветеринарен доктор, експерт по цифрови връзки, експерт по киберзащита, програмист, публицист, банкер и други. Учениците ще схванат също по какъв начин и къде да търсят кариерни препоръки и насоки.

„ Всяка година на базара на специалностите се срещаме с доста любопитни и дейни деца и младежи, които мечтаят самоуверено, както и с родители, които желаят да бъдат потребни съветници на децата си. На базара ще могат да се срещнат с вдъхновящи лектори и най-различни експерти. Общото сред всички тези съумели експерти е, че са щастливи да работят това, което обичат, и са потребни със своите умения. Сигурни сме, че точно тези хора ще вдъхновят младежите и техните родители да са любопитни и търсещи, да намерят своето призвание”, декларират уредниците от Българска мрежа на Глобалния контракт на Организация на обединените нации.

Базарът има и “родителска среща” в събота от 14 ч., като тематиката е “Полезният родител. Как да сме добър кариерен съветник на децата си”. Тя ще бъде водена от Гергана Раковска от Фондация „ Бизнеса за образованието “. Тя ще показа специфичен тест за кариерно консултиране за родители.

Преживявания на работното място

Проектът “Гордея се с труда на моите родители” е доста по-мащабен, като с изключение на базара на специалностите включваше и визити на работните места в фирмите, участващи в самодейността. Стартирала при започване на ноември, тя се организира в 16 града в цялата страна – София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич, Плевен, Благоевград, Гълъбово, Девня, Димитровград, Крумовград, Панагюрище, Перник, Сандански, Челопеч и Чепеларе. Сред компании има представители на разнообразни промишлености като минно дело (Асарел Медет, Дънди Прешъс Металс Челопеч и Крумовград), енергетика (Контур Глобал Марица Изток 3, Овергаз), химическа и тежка индустрия (Солвей Соди, Неохим, Стомана Индъстри, Фесто Производство), лека индустрия, търговия (Доверие Брик), медии (Transpress, bTV медия груп,), осведомителни технологии (ТехноЛогика, Chaos Group и Мелексис ), телекомуникации (А1 България, Булсатком), банково дело (ОББ, Борика, Пощенска банка), фармация (Софарма), обществени действия (фондация Конкордия, фондация Bcausе), логистика (Амер Спортс) и изобретателна промишленост (Ню Бояна).

 Посещението в телекома А1 България

Над 1000 деца на възраст сред 7 и 14 години прекараха по един работен ден при родителите си. Компаниите участници, които тази година са 21, показаха на малчуганите другите специалности и им помогнаха да доближат до същността им, с помощта на разнородни игри и задания.

 Посещението на децата в

Посещението на децата в " Борика "

“Програмата се трансформира в една от най-успешните начинания на Българската мрежа на Глобалния контракт. С нея предаваме най-важното обръщение – трудът е съществена полезност, възпитанието и положителното отношение към труда като съзидание и творчество. След тези срещи въодушевени са и децата, и родители, и лекторите, и всички уредници в фирмите. Инициативата разрешава на децата да се срещнат с разнообразни специалности, да създадат съзнателен избор за своето същинско предопределение, което ще практикуват на драго сърце, и с което ще са потребни на себе си и на обществото. През годините имаме доста образци за деца, които са избрали бъдещата си специалност след присъединяване си в проекта”, споделят уредниците от Българската мрежа на Глобалния контракт на Организация на обединените нации.

 Представяне на ИТ специалностите в ТехноЛогика

Представяне на ИТ специалностите в ТехноЛогика

 Професиите в енергетиката. Посещение в Марица Изток 3

Професиите в енергетиката. Посещение в Марица Изток 3

По време на гостуванията в фирмите дребните участници са размишлявали над значими тематики като “Какво би трябвало да създадем в този момент, с цел да бъде светът по-добър след 10 години?”. Отговорите на децата са били най-разнообразни, като „ Трябва да учим повече “, „ Да бъдем положителни един към различен “, „ Да пазим природата си “, „ Да изобретяваме нови неща “. „ Когато ги попитахме по какъв начин си показват света след 10 години, те развихриха фантазиите си, като споделиха, че си показват плаващи и летящи къщи и коли, живот отвън нашата планета, както и съществуването на хора роботи, които също ще имат способността да летят “, разясняват уредниците.

Бъдещите специалности след едно десетилетие (пак съгласно децата) ще са сладкар, музикант, галактически пожарникар, откривател, преподавател, доктор, пречиствател, програмист, химик, зоолог, инженер и дизайнер на роботи.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР