На 16 април завърши петото издание на международния хакатон –

...
На 16 април завърши петото издание на международния хакатон –
Коментари Харесай

Българи с призови позиции на международен хакатон

На 16 април приключи петото издание на интернационалния хакатон – Datathon 2019. Над 140 участници се включиха в двудневното съревнование, което се организира на четири места в света - София, Бангалор (Индия), Джайпур (Индия) и Бейрут (Ливан), както и онлайн. Задачата беше да се работи с действителни данни за решаването на проблеми с бизнес и обществена значителност. До финала доближиха 6 тима, два от които от Ливан и четири от България.

Първият проблем, създаден взаимно от Telelink, Denkstatt, Зелена София, Визия за София, Асоциацията за Развитие на София се концентрира върху идентифициране на другите фактори за замърсяването на въздуха в София и взаимовръзките сред замърсителите, които въздействат на цялостната картина на замърсяването в разнообразни местоположения в столицата. Работата по проблема е естествено надграждане на тази от предходен Datathon през 2018, когато беше направен модел за 24 часова прогноза на замърсяването.



Целта на задачата е да се реализира модернизиран метод за изследване на другите зависимости, корелации и фактори, които дефинират замърсяването на въздуха. Това е идната стъпка към цялостния взор върху обществената тематика за качеството на въздуха в София, основано на разбор на разнообразни по естество данни.

Вторият от въпросите, възложен от Kaufland, е обвързван с обработката на изображения на артикули направени в магазин, като задачата беше да се разпознават дадените продукти, тяхната наличност и локализиране по рафтовете. По този метод автоматизирано би могло да се осведоми личният състав за нередности или пренасяне на продуктите, както и за понижаване на наличността по рафтовете на някои от тях.

Финалната тройка беше показана напълно от български екипи, които разделиха наградния фонд, а точно билети за Webit, предоставени от Община София (АРС), обучителни курсове за всички финалисти на българската платформа 365 Data Science, присъединяване на най-голямата конференция за софтуерни разработчици в Берлин и ваучери от AWS на стойност 1200 $. Бяха дадени и три спомагателни награди - премия на публиката, най-активен участник и специфична премия за най-млади участници, а точно тима от възпитаници от ТУЕС.

На трето място е тим Финикс, който работи по проблема с различаване на обект от фотоси, втори са тимът Wonder Gang, формиран напълно от дами с интерес от науката за данни, които работиха по проблема с идентифицирането на факторите за замърсяване. Победител стана тим Хамелион, който също създаде модел за идентифициране на фактортите с въздействие върху замърсяването на въздуха.

По време на награждаването имаше обръщения от Община София в покрепа на сходни начинания свързани с Open Data, които имат за цел да дадат на от ден на ден младежи да придобият познания и умения в науката за данни.

Всички модели и резултати са споделени и се намират на уеб страницата на Data Science Society - интернационално общество от хора с интерес и опит в Data Science, което към този момент 4 години ползва експертизата на членовете си в името на разнообразни обществени и бизнес дела. Сред най-значимите достижения е създаването на модели за идентифициране на подправени и манипулативни вести, както и агитация.

Всички тези инициативи не биха били вероятни за общността без поддръжката от компании и организации като Асоциация за развиване на София, Telelink, WorldQuant, Kaufland и Amazon Web Services.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР