Предлага се законопроектът да влезе в сила от 1 януари

...
Предлага се законопроектът да влезе в сила от 1 януари
Коментари Харесай

Предвижда се да има пенсия за репресирани, гласува парламентът

Предлага се законопроектът да влезе в действие от 1 януари 2025 година, тъй че да се сътвори нова правна рамка в КСО.

Предложението е сегашните добавки да станат нов тип пенсия за репресирани, която да е сред 45 и 75 % от междинната пенсия за застрахователен стаж и възраст, заяви Българска телеграфна агенция.

В отчета на Комисията по бюджет и финанси се показва, че законопроектът се отнася до премахване на неправда и осъвременяване на пенсионното подкрепяне на репресираните лица и техните претърпели съпрузи.

Изтъква се, че плануваното за тях през 1991 год. пенсионно подкрепяне към датата на приемане на закона не подхожда на днешните обществени и стопански действителности. По време на комунистическия режим част от репресираните лица са били изгонени от органите на Държавна сигурност от страната, като това се отнася изключително за лицата, оказали опозиция против насилствената промяна на имената. Друга част от репресираните през 80 - те години на 20 - ти век са били подлагани на напън от органите на Държавна сигурност за овакантяване на страната след излизането им от пандиза. През 90 - те години на 20-ти век и по-късно през годините на прехода доста от останалите в страната репресирани са правили трудова активност, само че не са били обществено обезпечавани за застрахователен стаж от работодателите си.

Тези условия обуславят неспособност за тези категории репресирани лица да имат изискуемия от Кодекса за обществено обезпечаване застрахователен стаж при навършването на възрастта за пенсиониране. Поради това те не могат, навършвайки възраст за пенсиониране, да аплайват за добавка към пенсията си според Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Добавката им се отхвърля от Национален осигурителен институт, защото нямат право на пенсия, към която да бъде добавена, се показва в отчета на комисията. Предлага се законопроектът да влезе в действие от 1 януари 2025 година В претекстовете към законопроекта се показва, че измененията се отнасят за към 6 000 български жители - репресирани и претърпели съпрузи на репресирани, включително към 1 000 български жители, репресирани при насилствената промяна на имената за интервала от 1984 - 1989 година, се показва още в отчета.

В хода на разискванията Даниела Божинова, депутат от " Продължаваме промяната - Демократична България ", съобщи, че депутатите от " Зелено придвижване " ще поддържат законопроекта, защото той дава опция да се преодолее неналичието на стаж при хора, които са били репресирани. По думите ѝ промените, направени с измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, дават опция на репресираните лица да си купят три години стаж, само че постоянно това не било задоволително, с цел да придобият право на пенсия. Надяваме се по този метод, въпреки и късно, да има някаква правдивост за изтърпените от тях ограничения, добави депутатът.

Румен Христов, вносител на промените, съобщи, че това, което се предлага, не е популизъм. Първо става въпрос за шест хиляди души. Всяка година на датите, свързани с удостояване на жертвите на комунизма, аз се срещам с тези хора. Те са извънредно скромни, не са нахални, те не желаят, не стачкуват, просто питат, какво може да бъде направено. Става дума за 10 млн. лева, които ще бъдат отпуснати с бюджета за идната година, обясни Христов. Наистина тези хора заслужават да бъдат почетени, добави той.

Севим Али от Движение за права и свободи, също част от вносителите на законопроекта, разясни, че това, което се предлага, е репресираните да имат право на добавка, която да бъде увеличена с 50 %. Актуализират се пенсиите и заплатите, а тези добавки не са обновени повече от 15 години, обясни депутатът.

Георги Георгиев от " Възраждане " уточни, че този законопроект се приема, с цел да може Движение за права и свободи да си обезпечи малко повече гласове. ГЕРБ и Движение за права и свободи са в коалиция и работят в съдружни взаимоотношения с разнообразни " патерици ", разяснява депутатът. Това предложение е чисто предизборно, добави депутатът.

От " Българска социалистическа партия за България " Борислав Гуцанов съобщи, че ще създадат промени и оферти сред първо и второ четене и се обърна към председателстващия съвещанието Росица Кирова да не се изкушава да го предлага за второ четене в днешното съвещание.

Февруари месец от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи внесоха предложение репресирани, които са били в лагери, да могат да си купят до три години недостигащ застрахователен стаж.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР