Европейският съюз осъди затварянето на шестте клона на последната сръбска

...
Европейският съюз осъди затварянето на шестте клона на последната сръбска
Коментари Харесай

ЕС разкритикува затварянето на последната сръбска банка в Косово


Европейският съюз осъди затварянето на шестте клона на последната сръбска банка в Косово, наричайки го " ескалация ".

Затварянето на банката прави тегленето на динари невероятно, което предизвика Европейски Съюз да разкритикува Прищина за " едностранни и некоординирани дейности ".

" Затварянето на тези клонове без авансово съобщение или съгласуваност, единствено няколко дни след последната среща на разговора [под егидата на Европейски Съюз, бел. ред.] е ескалация и опонира на духа на нормализацията ", написа дипломатическата работа на Европейски Съюз в прессъобщение.

" Операцията от 20 май за следващ път потвърждава, че косовските управляващи избират едностранни и некоординирани дейности пред съдействие с приятелите и съдружниците си ", декларират от Европейски Съюз.

На 20 май косовската полиция дойде в последните шест клона на Сръбската пощенска банка в северната част на Косово и ги затвори, защото са работили " нелегално ": според декрет от 1 февруари транзакциите в динари към този момент са неразрешени в Косово - там, където до момента бяха толерирани в регионите с преобладаващо сръбско население.

В изказване, оповестено след интервенцията, полицията заяви, че е конфискувала 1,6 млн. евро, 74 700 000 сръбски динара (637 800 евро), 19 500 швейцарски франка (19 740 евро), 13 800 щатски $ (12 700 евро) и 40 австралийски $ (24 евро).

След възбраната на транзакциите в сръбски динари се организират голям брой срещи в опит да се откри общ език сред Прищина и Белград, който в никакъв случай не е приемал независимостта на Косово и продължава да финансира система от по този начин наречените " паралелни " институции, като лечебни заведения и учебни заведения.

Но нито Сърбия, нито Косово са подготвени да стигнат до консенсус, обявиха от Европейски Съюз в края на седмата безплодна среща сред договарящите в средата на май.

" Статутът на всички структури и служби, подкрепяни от Сърбия, се чака да бъде решен в границите на разговора, подпомаган от Европейски Съюз, във връзка със основаването на Асоциацията/Съюз на общините със сръбско болшинство ", продължава текстът.

Наскоро Прищина се сблъска с отхвърли на Съвета на Европа да допусне Косово в Европейски Съюз, до момента в който не бъде основана Асоциация на сръбските общини - отдавнашно искане на Белград.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР