Все повече лекари у нас страдат от професионално прегаряне, или

...
Все повече лекари у нас страдат от професионално прегаряне, или
Коментари Харесай

Все повече лекари у нас са засегнати от професионално прегаряне

Все повече лекари у нас страдат от професионално прегаряне, или по този начин нареченият бърнаут, настояват български психолози. Данни какъв брой души са наранени от стрес на работното място, обаче няма.

Световната здравна организация призна бърнаута за заболяване през май тази година. Симптомите са доста и разнообразни. Страдащите от бърнаут може да усещат напрежение, отмалялост, несдържаност на работното място и вкъщи, незаинтересованост. Могат да се появят и физически признаци, като бодърствуване.

Освен лекари, уязвими специалности са всички, в които се работи с хора – медицински сестри, учители, обществени служащи, служители на реда.

Трансплантационното поделение е измежду най-тежките в болничното заведение по хематология. Там се лекуват пациенти с тежки хронични или онкологични болести на кръвта. В него от няколко години работи доктор Камелия Минчева.

„ Ние постоянно мислим пациентите си. Много постоянно мислим за тяхната орис. Техните фамилии. Инвестираме доста в лекуването на един пациент, и прочувствено, и претърпяваме разочарованието от неуспех”, изясни доктор Камелия Минчева.

Понякога пациентите се лекуват с години и лекарите построяват връзка с тях. И до през днешния ден доктор Минчева помни първия си загубен пациент – млад мъж с левкемия.

„ Не можех да допускам, че някой през вчерашния ден е бил здрав, а през днешния ден има левкемия и може да почине. Инвестирах повече, в сравнение с медицината може да разреши. И неговата загуба беше доста тежка за мен”, сподели доктор Минчева.

Работата с тежки диагнози оказва въздействие, удостоверяват и психиатри.

„ На хиляди хора си споделил, че твоето дете има шизофрения. И си виждал хиляди рухнали светове. Установено е, че в международен мащаб загубите за стопанска система се показват в милиарди. Защото те дори да не употребяват болничен, не са по никакъв начин ефикасни на работното си място”, изясни психиатърът Цветеслава Гълъбова.

При такива контузии медиците би трябвало да търсят помощ.

„ Лекарите доста пъти се държат неглижиращо, жестоко или дистантно. Това е предпазен механизъм, който се задейства против интензивни прежвявания на стрес или на тревога”, разяснява доктор Донкина.

Лекарите ще се учат и на психически умения, които да им оказват помощ в общуването с пациентите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР