Все повече компании експериментират с компресирани работни седмици(снимка: CC0 Public

...
Коментари Харесай

4-дневната работна седмица става все по-реалистична


Все повече компании опитват с „ компресирани работни седмици ”
(снимка: CC0 Public Domain)

Не е загадка, че последните две години принудиха организациите и техният личен състав да премислят по какъв начин би трябвало да наподобява салдото сред професионалния и персоналния живот и по какъв начин ще продължи да наподобява, откакто хората се „ върнат по офисите ”. Ключова част от наклонността е предлагането на гъвкави работни схеми за чиновниците. Отдалечената работа е една прелестна опция, такава е и хибридният модел. А има и различен формат – и той е във напредък: четиридневната работна седмица.

Организациите, предлагащи „ компресирани работни седмици ” – да вземем за пример цялостно работно време за 4 работни дни в седмицата – са се нараснали с 29% през последните четири години. Това стана допустимо, откакто се видя, че може да се работи от вкъщи, че чиновниците могат да правят пълноценно своите задания отдалечено и че зачитането на персоналното пространство прави чиновниците по-щастливи и по-лоялни.

Мнозина намират за комфортно да работят повече часове през първите 4 дни от седмицата и да си обезпечат почивен петък, или различен ден от седмицата. Това се практикува от ден на ден. И се харесва.

Прилагане на политиката в огромни компании

Panasonic неотдавна разгласи, че ще вкара четиридневни работни седмици, с цел да помогне на чиновниците да реализират по-добър баланс сред професионалния и персоналния живот, само че не е определила по кое време ще бъде приложена новата политика. Главният изпълнителен шеф Юки Кусуми сподели на вложителите по-рано тази година, че въвеждането на метода значи, че компанията може „ гъвкаво да приспособява разнообразни обстановки ” за своите чиновници.

„ Трябва да поддържаме благополучието за всеки чиновник в Panasonic, с цел да подобрим конкурентоспособността си. Panasonic има почти 240 000 чиновници в международен мащаб с разнообразни характерности и качества. Нашата отговорност е да реализираме съвършен баланс сред стила на работа и метода на живот за нашия разнороден човешки капитал ”, споделя Кусуми, представен от.

Подобно нещо направи Microsoft Япония. Фирмата тества концепцията през 2019 година, като част от задачата ѝ бе да усъвършенства продуктивността и творчеството. В края на компанията разгласява резултата, който демонстрира повишение на продуктивността, измерено посредством продажби на чиновник. Увеличението е близо 40%. Преобладаващата част от работещите там (92%) декларират, че са за четиридневна седмица.

Това са единствено два образеца – два от многото, които удостоверяват, че на доста места чиновниците избират да работят „ на високи обороти ” 4 дни, с цел да имат 3 почивни дни в седмицата.

Регулации

Правителствата по света също се намесват в наклонността – на политическо равнище. Белгия разгласи пакет от промени, който ще даде на служащите в страната право на четиридневна работна седмица, наред с правото да изключват работните устройства и да пренебрегват служебните известия след работно време.

Други страни, които тестват четиридневни работни стратегии, са Исландия, Япония, Обединени арабски емирства, Шотландия и Испания. Експеримент в сходна посока тече и в Нова Зеландия. Там министър председателят Джасинда Ардърн насърчи бизнеса да тества схемата, заявявайки, че това ще помогне на чиновниците да решат проблемите с, изключително при завръщането по офисите.

Правилото 100-80-100

Глобалната наклонност набра скорост, откакто през 2018 година Perpetual Guardian – компания за финансови услуги от Нова Зеландия – стана една от първите огромни компании в света, въвела непрекъсната четиридневна работна седмица. Тя продължи да заплаща на личния състав за пет дни работа. Графикът беше въведен, откакто компанията организира тестване с 240 чиновници.
още по темата
Тестът беше следен от Университета в Оукланд и Технологичния университет в Оукланд. Анализът на учените удостовери, че е налице 20% повишение на продуктивността, както и изцяло усъвършенстване в благосъстоянието и ангажираността на личния състав.

„ Открихме основна смяна в ангажираността посредством неща като метода на показване на екипа, който регистрира усъвършенстване от към 40%. Нивата на стрес спаднаха с 15%. Хората споделиха, че могат да си правят работата по-добре за четири дни, вместо за пет ”, сподели създателят на Perpetual Guardian Андрю Барнс. Той дефинира обстановката като „ правилото 100-80-100 ”, където са налице 100% възнаграждение за работа за 80% от времето, при изискване, че се реализира 100% продуктивност.

Според Барнс ползата, показан от други компании и от държавното управление след въвеждането на четиридневната работна седмица в Perpetual Guardian, е толкоз забележителен, че той и брачната половинка му Шарлот Локхарт са основали „ световна общественост на 4-дневната седмица ”. Тя разрешава знанията и ресурсите да се споделят с други, искащи да тестват метода.

6-месечна пилотна стратегия за тестване на 4-дневна работна седмица е на ход сега в Съединени американски щати, Обединеното кралство и Ирландия. Планове за сходен опит имат още Австралия и Нова Зеландия за август, а по-късно се чака и Израел да последва образеца им през октомври.

Промяна на критериите

За да се пристъпи към тестването на 4-дневна работна седмица, мениджърите би трябвало да са наясно по какъв начин се мери трудът на чиновниците им и да са сигурни, че точно продуктивността е това, което желаят от служащите си. Намаляването на времето е допустимо, само че това става с явен фокус върху крайния резултат от труда. Ако търсеният резултат е изпълним за по-кратно време, то значи е допустимо седмицата да се редуцира.

Например, в случай че критериите за дадена група чиновници обгръщат осъществяване на избран брой продажби за месец и те се оправят с реализацията на проекта си в по-кратък период, то схемата е използвана и напълно реалистична.

Именно по тази причина тематиката за изплува тъкмо в този момент. По време на пандемията доста мениджъри видяха, че чиновниците им смогват да извършват всичко, което се изисква от тях, надалеч без да са в офиса от 9 до 5 всеки ден.

Баланс на схемите

Трудна задача за решение остава салдото сред чиновниците, които желаят 4-дневна работа седмица, и тези, които желаят общоприета, 5-дневна, с закрепено време от 9 до 5 ч. Във втората група попадат най-вече фамилни хора с деца. Техният работен график е зависещ на грижата за фамилията, за децата. Поради това те избират да работят закрепения брой часове, в общоприетото систематизиране – това им разрешава за заведат децата на учебно заведение или градина, а след работа – да ги вземат и да им извърнат нужното внимание.

Работодателите ще би трябвало да намерят сами верния баланс сред ползите на тези две групи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР