Все повече айфони ще се произвеждат в Индия, за сметка

...
Коментари Харесай

Всеки четвърти iPhone ще се произвежда в Индия до 2025 г.


Все повече айфони ще се създават в Индия, за сметка на Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Един от всеки четири айфона ще бъде създаден в Индия до 2025 година, настояват анализатори. Още преди няколко години Apple стартира да сглобява някои от продуктите си в Индия и Виетнам в опит да понижи последователно зависимостта си от Китай.

Американската компания, ръководена от Тим Кук, има намерение да трансформира Индия и Виетнам в основни индустриални центрове за своите хардуерни артикули, заяви TechCrunch, цитирайки анализатори от JP Morgan.

До края на 2022 година към 5% от производството на iPhone 14 ще бъде преместено в Индия, а до 2025 година Apple възнамерява да създава 25% от всички айфони точно в тази страна.  В същото време Виетнам ще дава отговор за 20% от производството на iPad и Apple Watch, 5% от MacBook и 65% от AirPods.

Индия се стреми да стане международен индустриален център за електроника и в границите на тази стратегия страната към този момент притегли вложения от тайванските контрактори Foxconn и Wistron, предлагайки в подмяна преференциални дотации.

Samsung, директен съперник на Apple, построи една от най-големите си заводи в Индия, като към този момент счита страната за основен индустриален център. Някои от продуктите на Xiaomi, Oppo, Vivo и OnePlus също се сглобяват там.
още по темата
Освен това Гугъл има намерение да трансферира избран дял от производството на смарт телефони Pixel в Индия – след двугодишна пауза Pixel 7 също ще се продава в азиатската страна.

Делът на Apple на индийския пазар към този момент остава дребен, само че това не попречи на компанията да разшири вложенията си в страната през последните пет години: онлайн магазинът Apple Store започва преди две години, приготвя се и откриването на обичайни физически магазини.

Исторически видяно, остарелите версии на iPhone се внасят най-активно в Индия, само че Apple реши сглобяването на iPhone 14/14 Plus там да стартира през четвъртото тримесечие, т.е. единствено няколко месеца след началото на производството им в континентален Китай.

Устройствата от серията iPhone Pro към момента не се създават в Индия – евентуално заради по-сложния модул на камерата, а и търсенето на “професионална ” серия телефони там към момента е едва.

Анализаторите означават също, че контрактните реализатори Pegatron и Wistron дават приоритет на електрическите транспортни средства и сървъри, тъй че Foxconn остава главният сътрудник на Apple за iPhone и разширението на производството в Индия ще е от изгода за тайванската компания.

Сега тайванските реализатори са доста по-силно показани в Индия, в сравнение с китайските. Но производителите от Китай интензивно усилват наличието си във Виетнам, като се конкурират в страната с тайванските компании за осъществяване на поръчки по контракт.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР