Цар-скара“, бойни мотоциклети и дори роботизирани мини-танкове – така изглеждат

...
Цар-скара“, бойни мотоциклети и дори роботизирани мини-танкове – така изглеждат
Коментари Харесай

Руската армия изработи нова практика на щурма

„ Цар-скара “, бойни мотоциклети и даже роботизирани мини-танкове – по този начин наподобяват новите и осъвременени оръжейни системи, които през днешния ден употребяват съветските десантни групи в зоната на СВО. Промени се освен военното съоръжение, само че и тактиката на атакуващите щурмоваци. Кой, по какъв начин и с какво работи през днешния ден на бойното поле?

Това, което се случва всеки ден в зоната на СВО, удостоверява остарялата истина - земята не е изцяло освободена от врага, до момента в който на нея не стъпи съветски пехотинец. Такива бойци, които водят нападателен пердах на първата линия на контакт, са членове на специфични елементи, предопределени да заемат замъци на врага. Това са особено подготвени и особено въоръжени пехотинци - щурмоваци.

История на щурмовите групи

За първи път щурмови групи се появяват в немската имперска войска в последния стадий на Първата международна война като един от отговорите на позиционната невъзможност на „ окопната война “. Щурмовите групи набираха най-опитните и подготвени пехотинци, а оръжията им са най-модерните за началото на ХХ век: автомати и гранати. Именно тези елементи разрешават на Германия да реализира прогрес по време на Пролетната атака от 1918 година, известна още като Битката на Кайзера.

Успехът на немските щурмови групи значително се дефинира от потреблението на тактичност за навлизане. Щурмовакът скрито се концентрира в дребна зона за пробив и при първа опция пробива фронта и навлиза в тила на съперника. Там нападат щабове, артилерия и хранилища за доставки, пробвайки се бързо да завземат територия и да разстроят вражеските редици.

Тази тактичност е доразвита през идната Втора международна война. В допълнение към стрелците и сапьорите, щурмовите групи започнаха да включват огнехвъргачки и едно или две леки оръдия за пряк огън. За осъществяване на огромни градски борби руската войска вкарва ротация на щурмоваците- единицата е разграничена на щурмови групи, групи за увеличаване и запаси.

По време на втората чеченска акция съветската войска интензивно употребява бронирана техника за огнева поддръжка на щурмовете. Когато беше открита постройка, окупирана от екстремистите, пехотата извърши разчистващи интервенции в съдействие с танкове и бойни машини на пехотата, настоящи при пряк огън. Когато беше открит апартамент, окупиран от врага, танкът действаше като „ 125-мм снайперска пушка “, способна бързо да потиска съпротивата .

Нова процедура за нахлуване

В изискванията на СВО практиката на потребление на щурмови групи претърпя обилни промени. Основната характерност на актуалното полесражение е неговата цялостна „ бистрота “. Опит за прикрито концентриране на щурмова пехота, бронетанкова група за пробив или поддържаща артилерия незабавно се открива от съперника - основно благодарение на БПЛА, както и наземни камери, термовизионни камери и други средства за разузнаване. Следователно поддръжката на щурмоваците с бронирани машини или артилерия е комплицирана. В резултат на това актуалните щурмоваци започнаха да употребяват кардинално нови способи и средства за пробив.

Днес в хода на СВО се употребяват няколко съществени тактики. Тези техники са до известна степен сходни с тактиката за навлизане на щурмоваците от началото на ХХ век, само че се основават на ново софтуерно равнище.

Първо, стартира потреблението на роботизирани наземни ударни системи. Всички към този момент са привикнали с обстоятелството, че безпилотните самолети са спечелили владичество във въздуха, само че в този момент има от ден на ден образци за потребление на наземни безпилотни системи. На първо място, те се употребяват по време на набези, с цел да се сведат до най-малко загубите на жива мощ.

На неотдавнашна среща сред съветския президент Владимир Путин и командирите на части, участващи в СВО, стана дума за наземния роботизиран комплекс „ Куриер “. Всъщност това е мини-танк с дистанционно управление, оборудван с автоматизиран гранатомет АГС-17.

„ Използването на такова съоръжение особено при щурмови интервенции ще избави живота на военния личен състав. На тази техника е допустимо също по този начин да се инсталират разнообразни леки оръжия особено за щурмови дейности “, рапортува на Върховния главнокомандващ полковник Ринат Халиков, пълководец на 74-та обособена гвардейска мотострелкова бригада.

Съобщава се за други сходни системи: да вземем за пример наземната роботизирана платформа БР-2. Комплексът се употребява за щурмови интервенции и може да бъде оборудван с разнообразни оръжейни системи: автомат или картечница “Калашников ”, гранатомет и противотанкова управляема ракетна система.

На второ място, потреблението на високоскоростни транспортни средства за всички терени, бъгита и мотоциклети. Колкото по-бързо е оборудването, употребявано за нахлуване, толкоз по-трудно е да се удари врагът. Още през 2023 година Министерството на защитата показва образование на бойци благодарение на специфични всъдеходи. Високоскоростните бъгита, незаменими за високоскоростно пътешестване по неравномерен терен, неведнъж бяха снимани в кадър.

Министерството на защитата приказва и за потреблението на мотоциклети по време на бойни дейности. Скорошен образец за този метод беше демонстриран от батальона на щурмоваците “Луганск Заря ”, който използва високоскоростни мотоциклети за взлом на противников позиции. След артилерийски обстрел на опорната позиция на врага, щурмови групи на мотоциклети напреднаха към него с висока скорост. Без да бъдат открити, те слязоха от конете покрай задачата и направиха сполучлива офанзива.

На трето място се употребяват нови способи за повишение на сигурността на оборудването, изключително от вражеските БПЛА. Както ясно се вижда на публикуваното от Министерството на защитата видео от щурма на барикада на ВСУ в покрайнините на Часов Яр, щурмовите групи се движат в бойни машини, оборудвани със специфичен сенник, „ втори покрив “. Това е антидронов заслон, който защищава бронираните транспортни средства от офанзиви на противников дронове камикадзе.

По-специално, в началния стадий на нападението на Красногоровка, за първи път беше употребен танкът Т-72Б3 с голяма антидронова козирка, защитаваща автомобила от всички страни и получаваща прякора „ Цар Скара “.

Западни експерти признават, че танк, оборудван по този метод, се „ употребява дейно за неутрализиране на мини и проправяне на пътя за щурмови колони “.

Всъщност пред нас е бронирана „ костенурка “, която е неуязвима за противников дронове, което ни разрешава да закрепим танка на бойното поле, до момента в който доближи мечтаната точка и удари вражеските укрепления с оръдието си. Да, цялостният купол лимитира както маневрата, по този начин и подвижността на танка, само че за поддържане на този тип щурмови интервенции и двете качества на бронираните машини не са значими.

Друг метод за отбрана на щурмови бронирани машини от противников БПЛА е потреблението на съоръжение за електронна война на фронтовата линия. По-специално, Министерството на защитата заяви за сполучливи тествания на такива системи от военнослужещи от Южната група войски в зоната на СВО

Как се прави щурмът?

Моментът на директно доближаване сред щурмовите групи и врага е предшестван от интензивна работа в екип, дълго образование и упражняване на междувидово взаимоотношение.

„ За да квалифицираш един войник за нахлуване, са ти нужни най-малко три месеца образование, в това число здравно, стрелково, физическо – всяко качество би трябвало да бъде усъвършенствано “, споделя командирът на щурмовия взвод с позивна „ Гавз “.

Щурмовите групи в никакъв случай не работят сами, изолирано от други елементи. Първо, позициите на ВСУ се разузнават в елементи посредством наблюдаване на БПЛА от въздуха и разузнаване в действие. Извършват се артилерийски удари по разкрити цели. Ключовите и най-защитени отбранителни единици се поразяват благодарение на авиобомби.

Идентифицирани са най-слабите точки на защитата на съперника, с цел да се концентрира настъплението тук. Компетентният избор на посоки за главната офанзива ви разрешава да заемате и блокирате основни противников укрепления и да принудите съперника да изтегли войските си под опасността от цялостно обграждане.

Самата щурмова интервенция стартира с диверсионни маневри и удари. Като предписание в тях вземат участие относително дребни групи бойци. Ето по какъв начин Министерството на защитата разказва образец за такава координирана работа на щурмови групи: „ Докато картечарят отвлича главното внимание с компактен огън, снайперистът може умерено да работи по задачите, оставайки неусетен. “ Камуфлажът (по-специално димната завеса) се употребява интензивно за скриване на концентрацията на ударни групи от противников дронове.

За нанасяне на удари по основното направление се употребяват най-мотивираните бойци с допустимо най-висока самостоятелна отбрана, екипировка и въоръжение. Основното изискване за успеваемостта на щурмовите групи остава взаимоотношението с танковете. „ За разлика от артилерията, ние можем да стреляме по-точно и по-бързо. По време на взлом, когато нашата артилерия е тиха, ние покриваме щурмовака със своя огън “, споделя танкист с позивна „ Музика “. През цялото това време бойното поле се следи от въздуха от разследващи БПЛА, с цел да се създадат корекции на офанзивата, в случай че е належащо.

* * *

Тези оръжейни системи и тактики разрешават на съветските въоръжени сили да организират сполучливи щурмови интервенции, даже когато врагът е числено надминаващ. Щурмовите групи отиват зад вражеските линии, заемат вражеска укрепена зона и по-късно уголемяват своите зони на въздействие и надзор.

Напредъкът на щурмоваците по време на СВО не е толкоз бърз, колкото пробивите на танкови клинове по време на Великата отечествена война. Но самият факт, че напоследък съветските въоръжени сили организират сполучливо нахлуване, а ВСУ са принудени да правят отстъпка, потвърждава успеваемостта на дейностите на съветските щурмови групи в актуалния им тип.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед4937Д-р Румен Петков: Кюстендил е имал, заслужава да има и ще има по-добра орис!Алтернативен Поглед36418Саймън Ципис/Израел/ за загадъчната гибел на иранския президент РаисиАлтернативен Поглед19512Саймън Ципис за готвения прелом в Грузия по украински образецАлтернативен Поглед4308Михаил Миков-Водач в 25МИР-София и Видин: " ЛЕВИЦАТА! " дава вяра на левите хора в БългарияАлтернативен Поглед4438Д-р Цветеслава Гълъбова-Водач-Монтана, Ст.Загора: Каква опция на статуквото предлага " ЛЕВИЦАТА! "?Алтернативен Поглед117375Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79072„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни  Валери Тодоров, състояние, Украйна,тежсо, позиция, Путин, сгъстяване
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР