Все още не влизаме в дългова спирала. България е страната,

...
Все още не влизаме в дългова спирала. България е страната,
Коментари Харесай

Кирил Желев: Все още не влизаме в дългова спирала

„ Все още не влизаме в дългова серпантина. България е страната, в която относителният дял на дълга към Брутният вътрешен продукт е относително невисок и е сред първите три страни. Не би трябвало да има терзания за това. Би трябвало да има терзания защо се употребяват тези дефицити, тези задължения. “ Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria някогашният финансов министър Кирил Желев.

 
Аз бих нарекъл и трите разновидността на този бюджет „ счетоводни разновидности “. Защото не става дума за финанси и за финансова политика, а за това, че трудът на няколко десетки хиляди хора, които са подготвили бюджета и са го финализирали, във втория му вид остава само да бъде подсилен от Народното събрание.
„ Политиките са заложени, стратегиите са написани, бюджетната процедура към този момент е минала. Остава Народното събрание да разиска и да нанесе корекции, които са свързани с дребни промени “, разясни Желев.

„ Какво ще стане с растящата инфлация, този въпрос би трябвало да си го зададем още в интервала, в който ЕЦБ и Федералния запас на Съединени американски щати започнаха количествените удобства. След като минаха тези количествени удобства, плюс ниските лихви, доведоха до инфлация “, счита финансистът.

 
Прогнозата на Министерство на финансите и това, което е заложено в бюджета е, че за тази година инфлацията ще стигне може би към 6.4% към края на годината. Пикът е минал, ще стартира понижение на наклонността. Докато за идната година те ще доближи 3%. Не мисля, че прогнозите са реалистични.
„ Инфлацията е разчетен индикатор. Проблемът не е инфлацията като инфлация. Когато инфлацията е към този момент регистрирана, това е инфлацията. Проблемът е упованието за инфлация. Ако аз съм един предприемач и моите упования за инфлацията за идващия месец са 10%, аз подвигам цената на стоката с 10%. Оказва се обаче, че тя е 15%. Тогава аз стартирам да изгубвам поради това, че не съм си определил обикновено цената “, изясни Кирил Желев.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР