Все още не сме в пика на четвъртата вълна на

...
Все още не сме в пика на четвъртата вълна на
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Няма да има ново затваряне на държавата

Все още не сме в пика на четвъртата вълна на COVID-19, само че нещата се развиват доста бързо, означи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.
Той добави, че ново затваряне не следва, а документите за имунизираните ще важат, до момента в който не бъде признато публично слагането на трета доза от имунизацията.
„ Почти сигурен съм, че ще има слагане и на трета доза ваксина, изключително, в случай че се промени предвид на това да покрие и по-новите разновидности. Това ще даде доста огромни преимущества “, означи доцент Кунчев.
Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев заяви, че "Делта " разновидността на ковид измества всички останали разновидности и над 90 на 100 от последните проби са от този вид, само че към момента няма районни разлики.
"В международен мащаб 50-60% от хората са ваксинирани, което е надалеч от нужните 70 до 90 на 100, с цел да се реализира групов имунитет. Особено при "Делта " разновидността, който се популяризира доста бързо, ще са нужни 90 на 100 имунизирани хора ", сподели още доцентът.
"30-40 на 100 са колебаещите се дали да се имунизират българи ", уточни Кунчев. По думите му имунизацията у нас буксува поради общото съмнение на обществото към страната и институциите.
Според него към момента сме при започване на четвъртата вълна и инфектираните са 40 на 100 хиляди, до момента в който в прилежащите страни като Гърция и Кипър са доста повече.
Официално записаните преболедували у нас са към 450 000, а под 40 на 100 от популацията са имунизирани с една или две дози и прекаралите вируса, сподели още той.
Данните сочат, че единствено 1-2% от постъпващите в болница са имунизирани, и то единствено с една доза, а 98 на 100 приетите в болница сега са без ваксина. Но съгласно основния държавен здравен контрольор у нас имунизирането би трябвало да стане с разбиране, а не под строй.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР