Все още не е късно да се насрочат избори 2

...
Все още не е късно да се насрочат избори 2
Коментари Харесай

Кой губи и кой печели от избори две в едно

Все още не е късно да се насрочат избори 2 в 1. Партиите към този момент предвиждат дали това би им навредило или помогнало. Дали ще им излязат сметките?

Вече няма връщане обратно, идват предварителни избори за парламент. Това стана ясно, откакто президентът Румен Радев получи три мандата за сформиране на държавно управление. Изглежда естествено те да се проведат по едно и също време с плануваните за 9 юни парламент.

Но в реалност всичко зависи от президента, който в сряда сподели, че " към този момент е късно " за това.

По конституция Радев има две седмици - до 11 април, с цел да избере датата за изборите. Той би трябвало да ги насрочи два месеца преди провеждането им. Ако го направи до 9 април, изборите ще са " две в едно ".

За да стане допустимо това, има и още едно изискване. Също в двуседмичен период президентът би трябвало да избере и длъжностен министър председател, който да сформира служебно държавно управление. Неговата съществена задача ще е да провежда изборите - и за българския, и за европейския парламент.

Но президентът може и да не успее да избере министър председател - или заради отвращение на вероятните претенденти, или в случай че Радев не утвърди препоръчаните министри. Според някои конституционалисти, в случай че няма кабинет, не могат да се свикат и избори. По този въпрос няма единогласие.

На фона на ето тези неясноти и условности ще би трябвало да се проведат избори, които множеството партии избират да са " две в едно ".
Най-големите губещи в изборите две в едно ще са българските гражданиХристо Панчугов
За кого е неприятно и за кого е добре изборите да се проведат по едно и също време? Политолози и социолози настояват, че изборната интензивност ще е ниска, което значи, че купените гласове ще се усилят. Партиите си вършат предварителни сметки, които обаче могат да се окажат и неверни.

Според политолога Христо Панчугов по-големите проблеми са несигурността и неналичието на чувство у хората, че въздействат върху резултата. Липсва им и чувството, че политиците знаят какво вършат.

" Всъщност най-големите губещи в изборите две в едно ще са българските жители ", споделя той. И прибавя, че значимият диалог за европейските политики през идващите 5 години, които засягат хората, ще потъне в злободневните тематики на българската политика.
Как се стигна до избори
Двете ръководещи до момента обединения - " Продължаваме промяната-Демократична България " ( ПП-ДБ ) и ГЕРБ , за общо ръководство. Според него в първите девет месеца мандатът е у ПП-ДБ с министър председател Николай Денков , а в идващите девет трябваше да има държавно управление на ГЕРБ отпред с Мария Габриел .

След приключването на уречения период Денков, само че вместо предстоящата ротация с Габриел, ПП-ДБ и ГЕРБ не съумяха да се спогодят нито за състава на новото държавно управление, нито за идните промени.

Затова и за кабинет. Третият, финален мандат, президентът избра да даде на " ИТН " (ИТН). Партията го и с това отпадна и последният късмет България да се снабди с държавно управление в границите на този парламент. Очакваните предварителни парламентарни избори ще са.
Очаквано ниска изборната интензивност
Социоложката от " Алфа рисърч " Геновева Петрова чака ниска изборна интензивност - до 40%. Тя се базира на на организацията, извършени преди неслучилата се ротация.

По думите на Петрова хората гласоподават по-активно на национални избори и по-слабо на европейски. Но все пак не може да се чака " гърмеж от интензивност ", в случай че изборите са две в едно, споделя тя.

Причината за това съгласно нея е ниската мотивация у гласоподавателите поради поредицата парламентарни избори през последните години, както и " неприятната традиция " със слабото присъединяване, обвързвана с европейските избори.

На същото мнение е и Христо Панчугов. Той позволява да има леко евентуално повдигане на изборната интензивност на европейските избори поради обичайно по-високата интензивност на парламентарните. Но точно " леко ".

" Не виждам партии, които биха могли да убедят българските жители или най-малко да положат старания за това, че от тези избори ще има някакъв друг резултат. Тоест, че ще има смисъл да гласоподават ", споделя той.
Ефектът на купения избор
Интересно е и по какъв начин ще рефлектира резултатът от купения избор за националните избори върху европейските. На европейските избори няма процедура за пазаруване на гласове.

" Но в случай че към тях прибавим и национални, поради залога, можем да чакаме, че в този момент ще има такива практики ", споделя Петрова.
Има действителна опция купеният избор да повлияе и върху двата типа избориГеновева Петрова
И съгласно нея, и съгласно Панчугов, по-ниската изборна интензивност усилва тежестта на купения избор.

" Има действителна опция купеният избор да повлияе и върху двата типа избори ", споделя Петрова.

Според Панчугов партиите би трябвало да убедят повече гласоподаватели да гласоподават. " Така ще предотвратят опцията тежестта на какъвто и да е следен, проведен или платен избор да има каквото и да е отношение към резултата. "
Тънките сметки на партиите
Повечето партии желаят избори две в едно. ГЕРБ към момента не е заявила своята позиция, само че съгласно Геновева Петрова партии като нея имат твърди ядра от последователи и разчитат точно на ниската изборна интензивност, с цел да вземат по-висок дял в крайния резултат.

От друга страна, последователите на ПП-ДБ, които са " по-мобилни и не по този начин твърди ", ще вземат участие в европейския избор поради значими за тях тематики. Положителното за обединението е, че по този начин гласоподавателите ѝ ще гласоподават и на предварителните парламентарни избори.

" Но може да се окажат неверни сметките и на двете страни ", споделя Петрова. " Защото тук се намесва и методът, по който ротацията не съумя да стане допустима, и разочарованието на гласоподавателите. "

Към днешна дата единствената оценка на социоложката е, че позициите на двете водещи сили биха могли да се сближат и заради ниска изборна интензивност, и заради мобилизацията на последователите на всяка от тях.

Според Петрова е допустимо и тактиките на двете обединения по време на акцията да са " прекомерно разнообразни ".

Кампанията на ПП-ДБ ще е по-активна от позиция на европейския избор, до момента в който посланието на ГЕРБ ще е обвързвано с предварителните парламентарни избори.

Петрова споделя, че е значимо и това до каква степен двете обединения ще съумеят да доближат до гласоподаватели отвън кръга на личните си най-твърди последователи, " тъй като за тях ще се борят и другите участници в изборите, които не трябва да подценяваме ".

" И тогава, в една такава ниска интензивност, дребна разлика в гласовете може да създаде огромна разлика в относителните дялове или да ги сближи още повече ", споделя тя.

По думите ѝ от тази позиция всевъзможни предварителни изчисления могат да излязат неправилни точно заради обстоятелството, че към момента не е ясно дали голямото болшинство от нежелаещи да гласоподават ще остане все по този начин пасивно.

На европейските избори нормално печелят по-големите партии. Според Панчугов обаче при избори две в едно дребните партии ще бъдат по-облагодетелствани от огромните, защото поради парламентарните избори повече хора ще гласоподават и за тях.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР