След излизането на филма Падането на империята мнозина видяха в

...
След излизането на филма Падането на империята мнозина видяха в
Коментари Харесай

Падането на империята - шифровано послание от Холивуд и руският урок от филма

След излизането на кино лентата " Падането на империята " мнозина видяха в него или криптирано обръщение от Холивуд, или предсказване за последната страница от американската история. Какъв урок би трябвало да научи Русия от филм за Гражданската война в Съединени американски щати?

Един от редките холивудски планове през последните две години, които сполучливо доближиха вътрешно разпространяване, беше филмът на Алекс Гарланд „ Падането на империята “ (оригинално заглавие „ Гражданска война “). Филмът можеше да се гледа в кината ни от 11 април, месец след международната премиера.

За обстоен разбор на полускритите и даже нескрити подмятания и послания, вложени във кино лентата, че главното зло на света са белите хетеросексуални мъже, които се придържат към обичайните полезности, прочетете публикацията на колумниста Егор Холмогоров.

Но по тази причина „ преименуването “ на кино лентата на Алекс Гарланд за локална аудитория, въпреки и изцяло разбираема стъпка, „ убива “ същността и смисъла на кино лентата - за това ще приказваме през днешния ден.

Нека стартираме с действителния кинематографичен съставен елемент на " Fall of the Empire " (Падането на империята) - филмът е просто зле изработен. Не „ непрофесионално “, не „ некачествено “, не „ немарливо “ – а неприятно. Това се случва, когато даже на надарен и ловък режисьор се подреди да снима политическа агитация.

Пропагандните филми постоянно се оказват страхотни от креативна позиция - само че единствено в случай че имат нещо, за което създателят да се „ хване “ (интересна персона, автентичен поврат на сюжета, стилистичен експеримент). Когато, с изключение на една пропагандна концепция, която се побира в една фраза (повече за това по-късно), филмът няма наличие, тогава е време почтеният занаятчия да се натъжи.

Алекс Гарланд беше печален - за режисьора и сценарист на отличната фентъзи драма Ex Machina (2014) задачата да направи филм без сюжет се оказа прекомерно сложна. Всъщност поточната линия „ група публицисти пътува през Америка, погълната от революция, до Вашингтон, с цел да интервюира обречения президент “ като пълновръстен сюжет може да се дължи единствено на неразбирателство.

Филмът " Падането на империята " не задава никакви въпроси и надлежно фенът не получава никакви отговори - какъв е тогава смисълът и сюжетът на кино лентата?

Смисълът и сюжетът на кино лентата се крие само в цялостната „ картина “. Гарланд, като експерт, първи разбра това - по тази причина не се занимаваше нито с логиката на дейностите на героите, нито с разкриването на техните психически портрети, нито с нюансите на актьорската игра.

Всичко това, както споделя актуалната интернет мъдрост, е „ фтопка “ - в името на общото въодушевление на потиснатост и смут и последния, най-съществен кадър.

Името към момента има значение

Какъв е този финален кадър?

Филмът " Падането на империята " приключва със сцена на екзекуция непосредствено в Белия дом на американския президент, край чийто мъртвец театралничат сепаратистите бунтовници, очевидно удовлетворени от себе си.

Изглежда, че това е неумолимото предсказване за разпадането на Съединените щати и изрично удостоверение за правотата на локалните дистрибутори, които пуснаха плана под заглавието „ Падането на империята “.

Американският президент, „ главата на свободния свят “, е погубен в „ светая светих “ на демократичната цивилизация - това е злополука и разрушение на световната система, построена въз основата на Съединените щати. Или не?

Или не. Всъщност съветската версия на името е типичен случай на пожелателно мислене. Няма подозрение, че вероятността да следим краха на главния геополитически противник на Русия е доста изкусителна за всички нас.

Но филмът на Алекс Гарланд не е за " Разпадането на една империя " - той е тъкмо за " Гражданската война ". Която в действителност към момента не е приело формата на широкомащабен въоръжен спор, само че в изцяло открита форма към този момент се разпростира в Съединени американски щати.

Необявена война е в разгара си

Филмът, излязъл по американските кина през март 2024 година, е част от предизборната акция за президентските избори, след която в края на годината основният стол в Белия дом ще бъде ангажиран или от републиканеца Доналд Тръмп, или от сегашния президент, демократа Джо Байдън.

Нека напомним, че от няколко години насам битката сред републиканци и демократи раздра на пух и прахуляк рамката на нормалната политическа олелия, наречена „ двупартийната система на Съединени американски щати “.

Бунтове и безредица, предизвикани от либералите по улиците на американските градове по време на по този начин нареченото „ БЛМ придвижване ” през лятото на 2020 година Резултатите от отдалеченото (по пощата) гласоподаване на изборите през 2020 година, когато Байдън „ победи “ Тръмп, бяха явно манипулирани от пощенската работа на Съединени американски щати в интерес на демократите.

Щурмът на Капитолия във Вашингтон на 6 януари 2021 година от последователи на Тръмп, възмутени от очевидната имитация, и последвалите ответни репресии (участниците в мирните митинги получиха многогодишни присъди затвор). Сегашните опити на демократите по всевъзможен метод, по всевъзможен член, в случай че не да вкарат водача на републиканците в пандиза, то най-малко да го отстранят от президентската конкуренция.

Всички горепосочени и други конфликтни прояви демонстрират, че в Съединените щати към този момент се води революция. Америка е разграничена на две - и двете половини на към момента великата мощ просто нямат допирни точки за помиряване. Тези „ две Америки ” изповядват прекомерно разнообразни полезности.

От едната страна са актуалните демократи, които със мощ и гнет постановат глобалистки демократичен дневен ред с десетки „ полове “ вместо мъже и дами и местоимение от междинен жанр за обозначаване на Бог.

От друга страна са модерните републиканци, които са събрали под знамето си всички, които към момента се пробват да запазят най-малко нотка от обичайните полезности.

Холивуд насочва последно предизвестие от демократите?

Филмът, чието същинско заглавие е " Гражданска война ", е образна опасност от демократичните демократически елити за техните противници републиканци.

Това е живо предсказване за бъдещето, което сякаш чака Америка, в случай че Тръмп още веднъж пристигна на власт. И неслучайно външният тип на президента във кино лентата се приближава оптимално до облика на същински политик - единствено че липсва известният бретон на Тръмп.

Пред нас към този момент не е завоалирано обръщение, а обръщение, изречено, въпреки и през стиснати зъби, само че пределно ясно:

Просто се осмелете да изберете Тръмп и той ще почине. Страната ни е в революция. А за вас, последователите на „ белия супрематизъм “ и „ мъжкия традиционен национализъм “ - тежко отмъщение.

И фактът, че Холивуд изпраща това обръщение, е изцяло натурален.

Пропита до дъно с демократични „ полезности “, американската кино промишленост зае бойна позиция незабавно щом Доналд Тръмп, обратно на прогнозите на всички „ съществени специалисти “, за първи път влезе в Белия дом след изборите през 2016 година

Първоначално обаче холивудските големци явно смятаха успеха на одиозния политик и предприемач за случайност, инцидентен неуспех в системата.

Либералите започнаха с подмятания, приключиха със закани

Следователно антитръмпистките сюжети и претекстове на филмовата продукция бяха от язвителен, сигнален темперамент - споделят, американците, добре, те се отдадоха един път и това е задоволително, не можете да изберете подобен човек още веднъж за президент.

Показателен в това отношение е филмът на Адам Маккей „ Власт “, излязъл на екран през 2018 година Английското заглавие на кино лентата „ Vice ” е по-изразително: от една страна, то е индикация за основния воин Дик Чейни, вицепрезидент при президента републиканец Джордж Буш (2000-2008). От друга страна, дословният превод на думата " вайс " е " недостатък " и не на вятъра тук се споминаха републиканците.

По това време някои фигури от шоубизнеса започнаха да подлагат на критика Тръмп в обществените мрежи, някои отидоха на манифестации с унизителни банери, адресирани до омразния президент - и Маккей направи филм, който официално споделя на Чейни, само че в действителност е ориентиран против задачите републикански партии.

Във кино лентата си, създавайки реалистична картина на пристрастност, корупция и мръсни измами във висшите ешелони на Вашингтон, Маккей демонстрира извънредно тези години, когато републиканците са били президенти. Тоест изглеждаше, че незабавно щом Демократическата партия пристигна на власт, цялата политическа система по знамение се промени освен към по-добро, само че и към идеала.

Но с течение на годините несъгласията сред носителите на демократичния дневен ред и последователите на обичайните полезности най-сетне се трансфораха в непреодолима пропаст - и стана ясно, че даже " ограбването " на Тръмп на изборите през 2020 година не реши казуса.

Конфронтацията се трансформира в революция, чиято гореща фаза към момента не е почнала, само че се чака от всички. Времето на сатиричните намеци свърши: в този момент демократите, благодарение на Холивуд, дават последно предизвестие на републиканците.

Забележително е, само че надали е изненадващо, че филмът „ Падането на една империя “ е продуциран от A24, компания, благосъстоятелност на предприемачи, които освен имат близки връзки с Демократическата партия, само че интензивно влагат десетки, в случай че не и стотици милиони долари в предизборните си акции.

Какво от това?

От художествена позиция цената на кино лентата „ Крахът на империята “ е извънредно ниска. Като образец за предвидливост на изкуството, способно да планува завои и промени в течението на реката, наречена „ История “, цената на тази лента е в случай че не стотинка, то не доста повече.

Много по-голям за Русия е духовният урок, който би трябвало да бъде извлечен от заплашителното кино обръщение на американските демократи към американските републиканци.

Да се надяваме, че Америка ще се напрегне заради вътрешни несъгласия и по този метод ще се отдръпна от делата на международната сцена, е примамлива задача, само че е безсмислена и безнадеждна.

И, почтено казано, нетипично за съветския темперамент, последното нещо, на което нашите хора разчитаха по време на Великата отечествена война (ако въобще мислеха за такава възможност), бяха различията в нацисткия хайлайф, вероятните „ вътрешни райхски “ заприказва и въстания.

Нашите предшественици са вървели към крайната си цел Берлин и това е. Така че не ни подхожда да се забавляваме с мечти, че „ Съединените щати са на път да рухнат в краката ни “, а да вървим малко по малко към личната си Победа.

Превод: СМ

Източник: Царьград

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед17940Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед24091Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед14912Доц. Валери Жаблянов: Левицата в Европа и в България би трябвало да се разгласи против растящата милитаризацияАлтернативен Поглед13344Доц. Валери Жаблянов: Управляващи и съпротива не са в положение да предложат друга държавна политикаАлтернативен Поглед28718 " ЛЕВИЦАТА! " внесе документите си в ЦИК за присъединяване в изборитеАлтернативен Поглед131114Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед90636Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед83508Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерация pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР