Врачанското село Галиче е по-известно с криминалните си сюжети и

...
Врачанското село Галиче е по-известно с криминалните си сюжети и
Коментари Харесай

Фестивал „Данфорови ритми“: Шампионат по народни танци се провежда в Галиче

Врачанското село Галиче е по-известно с престъпните си сюжети и персонажи. Но след броени часове там ще стартира фолклорен фестивал с посетители от близо и надалеч.

Младите хора от съдружие „ Роден двор “ желаят да трансформират образа на Галиче и са уредници на фестивала. „ Това е една от нашите стъпки, част от тактиката за развиване на селото. Искаме да превърнем Галиче в районен център на културата посредством сходни начинания “, сподели Захари Стоянов.

Хора от града и селата ще покажат хубостта на националните шевици

Фестивалът „ Данфорови ритми “ към този момент е под егидата на ЮНЕСКО . Във фолклорната конкуренция през днешния ден ще вземат участие ансамбли от Видин, Плевен и други градове от Северозападна България.

„ Името „ Данфорови ритми “ идва от едно дърво, което е поникнало на мястото, на което умира момче с цел да избави любовта си – девойката е отвлечена от турска потеря. В този смисъл „ Данфорови ритми “ е знак на любовта “, изяснява и Александър от съдружие „ Роден двор “.

Забравени български обичаи помогнаха на влюбените

„ При мен надви носталгията – по тази причина през днешния ден съм тук. Дано повече млади българи да се върнат в родния си край, да се завърнат в страната “, споделя и Лъчезар, който от години живее в Испания.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР