В предаването Тази събота и неделя“ започва нова рубрика –

...
В предаването Тази събота и неделя“ започва нова рубрика –
Коментари Харесай

До Брюксел и обратно: Истории на успелите в ЕС българи

В предаването „ Тази събота и неделя “ стартира нова графа – в нея ще представяме хора с триумфи във и отвън България. С тях ще си приказваме за значимостта на идните евроизбори, за свободата и цената на избора ни.

Част от историите са показани със съдействието на Европейската комисия (ЕК), Европейския парламент (ЕП) и платформата за улична снимка и обществени планове People of Sofia.

Запознайте се с Диан Костов – художник иконописец, воден от вярата си в Бог, само че със актуален взор към иконописта.

 „ Думите вкарват чужд човек в душата на различен “: Как млада поетеса реализира интернационален триумф? Тази събота и неделя 3 мин. „ Думите вкарват чужд човек в душата на различен “: Как млада поетеса реализира интернационален триумф?  Българка в Чикаго: За един преселник в Съединени американски щати има доста пътища Тази събота и неделя 2 мин. Българка в Чикаго: За един преселник в Съединени американски щати има доста пътища  18-годишен българин завоюва първо място в съревнование по туризъм в Австрия Тази събота и неделя 3 мин. 18-годишен българин завоюва първо място в съревнование по туризъм в Австрия  „ Думите вкарват чужд човек в душата на различен “: Как млада поетеса реализира интернационален триумф? Тази събота и неделя 3 мин. „ Думите вкарват чужд човек в душата на различен “: Как млада поетеса реализира интернационален триумф?  Българка в Чикаго: За един преселник в Съединени американски щати има доста пътища Тази събота и неделя 2 мин. Българка в Чикаго: За един преселник в Съединени американски щати има доста пътища  18-годишен българин завоюва първо място в съревнование по туризъм в Австрия Тази събота и неделя 3 мин. 18-годишен българин завоюва първо място в съревнование по туризъм в Австрия

Над 30 година се занимава с изобразяване на икони, фрески и мозайки. Завършва Богословски факултет, катедра „ Иконография' “ през 1997 година Родом е от Стара Загора.

Снимка: btvnovinite.bg

Срещаме се с него пред новата черква в Костинброд.

„ Избрах да снимаме в църквата в Костинброд, тъй като това са последните фрески, които съм направил във времето, а огромна част от тях ще бъдат в изложбата в Брюксел в най-голямата базилика на Брюксел и петата по величина черква в света “, прецизира художникът.

Снимка: btvnovinite.bg

В Националната базилика на Светото сърце в Брюксел идващия месец Диан ще показа изложбата си „ Кръстопът – цената на избора “. Тя включва над 70 негови произведения. Целта му – да пресъздаде пътя на всеки човек, компликациите му, търсенето на самия себе си и упованието във вярата.

На изложбата ще бъдат показани значими моменти и от живота на света Богородица.

Снимка: btvnovinite.bg

Изложбата е разграничена на три елементи – накъде отиваме, цената и пътят. Божественото ще се пресъздаде с към 1400 бели птици.

„ Те би трябвало да не са подредени като бойци, а да основават чувство за летеж “, изяснява създателят.

Изложбата „ Кръстопът – цената на избора “ към този момент е била показана предходната година във Виена, във Вотивкирхе. За 20 дни над 22 000 души от 37 националности я посещават.

Снимка: btvnovinite.bg

От 15 юни до 18 август ще бъде и в Брюксел. Диан води договаряния и с катедрали в Париж и в Амстердам. Съвременният прочит на иконописеца най-вероятно ще продължи по пътя си отвън България.

Целия диалог с Диан Костов – гледайте във видеото!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР