Войници превзеха офисите на държавната телевизия в Харарае в ранните

...
Войници превзеха офисите на държавната телевизия в Харарае в ранните
Коментари Харесай

Изстрели и експлозии в Хараре, военни отричат преврат

Войници превзеха офисите на държавната телевизия в Харарае в ранните часове в сряда.

Управляващите упрекнаха главнокомандващия в осъществяване на прелом, откакто огромен брой военни бяха ситуирани на основни места в столицата на Зимбабаве. В града са ситуирани танкове и бронирани машини.

Посланикът на страната в прилежащата република Южна Африка обаче отхвърли изказванието, че се прави боен прелом.

„ Няма нищо протичащо се. Това са просто клюки от обществените медии “, съобщи той.

Военните в държавната телевизия се обърнаха към народа и оповестиха, че не са направили прелом:

„ Това не е боен прелом против държавното управление. Уверяваме народа, че президентът и фамилията му са в сигурност, ние им я подсигуряваме. Искаме да призовем към отговорност нарушителите към него, чиито дейности доведоха до обществена и икономическа криза”.

Въоръжени бойци има в центъра на града, където очевидци оповестяват за изстрели и гърмежи. Изстрели е имало и край резиденцията на 93-годишния президент Робърт Мугабе.

Посолството на Съединени американски щати в Хараре предложи всички негови чиновници да не напущат домовете си заради „ политическа несигурност”. Самата постройка на дипломатическата задача е затворена.

В понеделник командващият въоръжените сили на Зимбабве Константино Чивенга разгласи подготвеност да се намеси, с цел да спре преследването на поддръжници на вицепрезидента Емерсън Мнангагва, който е считан за евентуалния правоприемник на несменяемия президент на страната, 93-годишният Робърт Мугабе. Мнангагва е апетитен за един от реформаторите в страната.

В отговор ръководещата партия Африкански народен съюз на Зимбабве – „ Патриотичен фронт” упрекна Чивенга в държавна измяна, обявявайки, че той в действителност приканва към въстание.

Все още не е ясно, кой командва въоръжените сили, влезели в Хараре.

#BreakingNews #Zimbabwe #Mugabe is under army siege at his blue roof residence for the past two days,the army are not allowing him or any person to leave or enter his residence,its believed the army is demanding Mugabe to step down,heavily army can be seen around his residence. pic.twitter.com/EHtELILyfL
— Evan Petzer (@endless_topics) November 14, 2017
Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР