Войната в Украйна превърна Черно море в зона на бойни

...
Войната в Украйна превърна Черно море в зона на бойни
Коментари Харесай

Българските ВМС и отбраната в Черно море след две години война в Украйна

Войната в Украйна трансформира Черно море в зона на бойни дейности, което увеличи заплахата за комерсиалното мореплаване. Това наложи българските Военноморски сили да организират ежедневни интервенции по обезпечаване сигурността на корабните пътища в българската акватория.

Заради усложняващата се геополитическа конюнктура в района армията има незабавна потребност от увеличение на финнасирането от 2 на 2,5% от Брутният вътрешен продукт, съобщи за " По света и у нас " началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.



Основната задача на Военноморски сили след началото на войната е обезпечаване на безвредното комерсиално мореплаване в българската акватория на Черно море, разпростряла се на 378 километра.

" Сигурността на корабоплаването Военноморски сили обезпечават посредством непрестанно наблюдаване на морските пространства, с цел да имаме ясна визия какво се случва. Нашите сили непрестанно организират противоминни дейности. Имаме непрестанно дежурни сили и средства, подготвени да реагират всеки миг когато бъде подаден сигнал за хипотетична плаваща мина или друга заплаха ", сподели контраадмирал Кирил Михайлов - пълководец на Военноморски сили.

Наблюдението на морските пътища се извърша по въздух и вода.

" Самата специфичност на плаващите мини е такава, че те не могат да бъдат унищожени на несъмнено място, защото ние не знаем по кое време те ще появят, по кое време ще се наложи да действаме. Това не е едно минно поле, което знаем къде е и можем да го прочистим и по-късно да кажем " Да, тук е безвредно ", уточни контраадмирал Кирил Михайлов.



Минните ловци " Цибър ", " Струма " и " Места " са най-съвременните кораби на флота за битка с плаващи и дрейфащи мини, които са на непрекъснато дежурство. Досега Военноморските ни сили са реагирали на над 50 сигнала за подозрителни плаващи обекти в българската акватория на Черно море. Обезвредени са 4 плаващи мини и 1 дрон.

В отговор на агресивното наличие на Русия в западната част на Черно море бе взето решение за основаване на противоминна група на НАТО, включваща България, Румъния и Турция. Процесът е на финала, увери контраадмирал Михайлов.

" Все още чакаме ратификация на документа от турска страна, след което неотложно ще пристъпим към операционализиране на тази концепция и започване на дейни дейности на трите страни ".



Военноморски сили възнамеряват да вземат участие с противоминен транспортен съд или с други нужни сили за битката с този вид заплаха.

Освен повишение капацитета на бойния ни флот, би трябвало да продължи модернизацията на армията със закупуване на разследващи и ударни дронове, ПВО-системи, нови гаубици, 3Д радари. За задачата е нужно увеличавана на % за защита, декларират от щаба на армията.

" Както и да приключи войната в Украйна, надали ще се любуваме на районна, световна сигурност. Изводът е следният - в околните десетилетия би трябвало да се влага в защита ", сподели адмирал Емил Ефтимов - шеф на защитата.



" Затова колкото се може по-рано страната, съгласно мен, би трябвало да адресира потребностите на армията, да се стигне до публичен консенсус. За няколко години повече от 2%, да се задействат механизми и да се задейства произвеждане, да наваксаме ".

В проекта за рационализация на армията до 2032 година са заложени 9,4 милиарда лева по общо 9 предпочитани военни планове.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР