Войната в Украйна предлага на България съдбоносна възможност: страната би

...
Войната в Украйна предлага на България съдбоносна възможност: страната би
Коментари Харесай

Съдбоносен шанс за България: да стане независима от Русия


Войната в Украйна предлага на България съдбоносна опция: страната би могла да реализира енергийна самостоятелност от Русия. Емилия Милчева изяснява по какъв начин:

В рецесиите постоянно се раждат съдбоносни благоприятни условия. Така е и в този момент - войната в Украйна предлага предопределен късмет за България:: доставки на газ от производители, разнообразни от " Газпром ", доставки на нефт, който да не е единствено съветски.

Доставките на свежо нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй " да вземем за пример, обезпечавани до момента от съветската ТВЕЛ, съвсем несъмнено ще се разнообразят от 2024-та нататък с нови снабдители като " Уестингхаус " и " Фраматом ", само че в този момент не са на дневен ред.

Като цяло става дума не просто за елементарна промяна на едни търговски контракти с други, а и за премахване на принадлежности за външнополитическо въздействие, зависимости и корупция. Иначе казано: следва прелом..

Колко мощна е политическата воля

Още преди Русия да разгласи едностранно прекъсването на доставките на природен газ за Полша и България поради отвод да заплащат в рубли, се появиха изказвания на ръководещи, че договорът с " Газпром " няма да бъде възобновен. Контрактът изтича в края на 2022 година. На състоялата се неотдавна министерска среща за районното съдействие за енергийна сигурност в София вицепремиерът Асен Василев удостовери, че България се приготвя за прекъсване на природния газ от Русия: " Виждаме по какъв начин газът се стопира без причина. Ако обединим дейностите и във връзка с електрическата енергия, може да диверсифицираме района и вечно да приключим зависимостта от Русия ". Енергийната диверсификация е прочее и една от тематиките, които министър председателят Кирил Петков ще разиска по време на своето работно посещаване в Съединени американски щати.

Дали съветският газ ще участва в бъдещия микс - това няма да е елементарно решение, защото зависи по какъв начин ръководещите ще оценят тежестта на геополитическия риск. Някои анализатори считат, че може да се договорят 25-30% от количествата, нужни за България, която използва малко над 3 милиарда куб.м. годишно. Други - че е безсмислено и нездравословно да се купува съветски газ в бъдеще, защото договорът с Азербайджан е за 1 милиарда куб.м. годишно за 25 години, т.е. до 2045 година. Останалите количества може да се обезпечат с импорт на полутечен газ.

Но в ръководещата коалиция не са единни по отношение на съветския газ. Българска социалистическа партия, която се опълчи и на изпращането на оръжие на Украйна, счита, че българският народен интерес е да се договаря с " Газпром ". " Нито без съветски газ ще можем, нито без съветски нефт ", съобщи по Българска национална телевизия преди ден ръководителят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски. Позицията на социалистите е, че няма кой различен да достави газ и нефт " на налични цени ". Министърът на енергетиката, който е от квотата на Има Такъв Народ, обаче счита, че " България може да се раздели с съветския газ ", което се поддържа и от " Демократична България " (ДБ).

Колко твърда ще е обединението, в случай че Българска социалистическа партия отново сложи алена линия, както при желанието за оръжейни доставки на Украйна? Президентът Румен Радев също е изказвал поддръжка за съветския газ, въпреки и косвена, с претекстове като на социалистите - че е значимо стопанската система и потребителите да получават на ниска цена газ и че България е доста по-зависима от съветските енергийни първични материали, в сравнение с западните страни.

Инфраструктурата към този момент е налична

Ако през мрежите си за въздействие Русия може да упражни напън върху политическата воля в България, то при построяването на инфраструктура нещата стоят иначе - тя (вече) не може да бъде блокирана. Дали интерконекторът с Гърция ще тръгне по-рано или по-късно тази година - все ще тръгне. Тази тръба с първичен потенциал от 3 милиарда куб.м. свързва непосредствено българския пазар с Южния газов кулоар, по който тече каспийски газ. Терминалът в Александруполис, Гърция, в който България има 20%, се чака да бъде пуснат в употреба в края на 2023 година. А през май месец България и Румъния ще получат полутечен газ посредством терминала в Ревитуса, който Гърция възнамерява да разшири, като добави плаващ контейнер. Доставката е на МЕТ Energy Trading Bulgaria.

Интерконекторът скоро ще тръгне

Енергийната диверсификация на България не може да бъде отделена от европейския проект за самостоятелност от съветски горива. Цела е до 2030 година Европейски Съюз, който е подвластен на 40% от съветския газ, да обезпечава синьо гориво от снабдители, които не са съветски, да усили вноса на полутечен газ и да форсира производството на възобновима сила. За най-бедната страна в Общността огромният въпрос е: на каква цена.

Пак за шистовия газ

Спрените съветски доставки съживиха тематиката за шистовия газ в България, спряна през 2012 година с безсрочния мораториум, натрапен от Народното събрание върху изследванията и добива на шистов газ и петрол посредством технологията фракинг. Забраната пристигна след митинги на еколози поради опасения за околната среда. Но откакто " Газпром " спря доставките на газ, канадската Trillion Energy възобновява изследванията за природен газ и нефт край Добрич, в блок " Вранино ".

В предаването " 120 минути " по bTV енергийният специалист Иван Хиновски заяви, че Северозападна България разполага с 480 милиарда куб.м. шистов газ, цитирайки отчет на американска компания от 2011 година. Тези размери били " складирани " в Етрополската групировка - регионите на Луковит, Ъглен, Пещене, Врачанско. " Тази информация разсъни извънредно съществени паники в " Газпром ". Това беше тревожна информация и аз имам своя информация, че " Газпром " направи по този начин, че България да остане напълно подвластна от съветски газ ", съобщи още Хиновски.

Темата още е отвън Народното събрание. Министър на околната среда в държавното управление е Борислав Сандов, който през 2012 година беше един от водачите на митингите против шистовия газ. Сандов зае поста от квотата на Демократична България, в която влиза и Зелено придвижване, на което е съпредседател. Сандов счита, че шистовият газ не е решение за диверсификация и мораториумът не би трябвало да пада.

Какво става с петрола

Замяната на съветския нефт обаче среща опозиция от самите ръководещи. Руската компания " Лукойл ", която е притежател на бургаската рафинерия " Нефтохим ", има близо 70% дял от пазара на едро и монопол при акцизните хранилища. По данни на организация " Ройтерс " в микса на рафинерията делът на съветския петрол " Уралс " e 60%.

" Технологично " Лукойл " може незабавно да стартира да работи с друг от съветския нефт, само че това крие опасности от обгазяване на Бургас и проблеми за околната среда ", съобщи по Българска национална телевизия вицепремиерът Асен Василев. Той напомни позицията на България във връзка с петролното ембарго: " Ако има дерогация, желаеме да сме включени, в случай че не - няма да подкрепим глобите ". Същевременно срещата на посланиците на страните членки на Европейски Съюз в Брюксел в неделя, на която трябваше да се разиска съветското петролно ембарго, приключи без резултат. Вече се появиха първи мнения по какъв начин без съветски нефт горивата в България ще нарастнат повече, в сравнение с в другите страни от Европа.

Междувременно представителят на страната в " Лукойл " - Красимир Първанов, който държи така наречен " златна акция ", съобщи пред уеб страницата " Медиапул ", че в случай че спрат изцяло съветските доставки, рафинерията може да спре работа. Първанов е някогашен изпълнителен шеф на НЕК, уволнен през 2011 година от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков. Причината е, че без да е акредитиран, подписва анекс 12 в договарянията с съветската " Атомстройекспорт ". Така България е обвързана да подпише окончателното съглашение за построяването, доставката и строителството на два реактора в АЕЦ " Белене ".

Противоположна позиция изрази във Facebook Никола Янков, някогашен зам.-министър на стопанската система, който е бил и в управлението на една от огромните петролни компании в България, и в надзорния съвет на " Нефтохим ", написа във Facebook следното: " България няма потребност и не зависи от съветски петрол. " Нефтохим " може да преработва всевъзможен петрол. Може и да не работи въобще, в случай че " Лукойл " реши да го спре. Това няма да провокира недостиг на горива в страната, нито ще вдигне цените. И сега доста от огромните вериги внасят горивата си от Австрия, Гърция, Румъния ". Според Янков ветото, с което България плаши в Брюксел, е " чиста проруска политика и граничи с изменничество ".

Да, енергийните зависимости се раздират трудно. Но е допустимо.

***
Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

***

Вижте и това видео от нашия списък:
Руската галерия в София, която провокира скандал
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР