Войната в Украйна показа някои страни на енергийната политика на

...
Войната в Украйна показа някои страни на енергийната политика на
Коментари Харесай

Лорер: Зеленият преход е важен, но енергийната сигурност стои по-високо

Войната в Украйна сподели някои страни на енергийната политика на Европа, които в този момент наподобяват като явна уязвимост. Докато преди войната в Украйна имаше спор по какъв начин би трябвало а се случи зеленият преход, войната сподели, че той е значим, само че енергийната сигурност е по-важна.

Това съобщи в " Седмицата " на Дарик радио министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер.

По думите му освен Германия, а и целият Европейски съюз си дава сметка, че преходът към зелена сила би трябвало да се случи гладко и отмерено.

" Атомните мощности са незаменими в този развой, защото възобновимите източници са нестабилни. Ако нямаме базови мощности, които да компенсират, атомните централи се явяват единственият източник, който не замърсява ", разяснява още Даниел Лорер.

" Ние считаме да продължим да развиваме АЕЦ " Козлодуй ", безапелационен е министърът. Той добави, че главният проблем за България е разчитането на енергоизтиници от Русия – било то газ, нефт, гориво за въпросната атомна централа.

" В Украйна виждат, че това е извънреден геополитически проблем и към този момент стартират прехода към американско гориво за същия модел съветски централи ", изясни Лорер.

Министърът на нововъведенията и растежа изрази мнение, че България има всички шансове да замести въглищните мощности гладко посредством възобновими източници, плюс източници за запазване на сила и поддръжка и разширение на атомния ни потенциал в Козлодуй.

" Отказваме се от градеж на газова централа ", разгласи още Даниел Лорер. " Ситуацията в Украйна демонстрира, че нямаме различен избор ", добави той.

За сметка на това обаче, министърът изясни за нови детайли - напреднали системи за депозиране на сила – акумулатори, водород и ПАВЕЦ, както и планувани сондажи за геотермали.

" България има всички шансове да бъде с една високотехнологична и постоянна енергетика след няколко години ", уточни Даниел Лорер.

Министърът сподели още, че изкопаемите горива са значима алтернатива за второстепенен вид на енергийната система и няма да бъдат изключени внезапно. " Предвиждаме задоволителен брой години промяна, тъй че да сме сигурни, че енергийната система може да действа ", уточни той.

Според Даниел Лорер нашата стопанска система не е толкоз подвластна от газ, както западноевропейската. " Това е плюс в актуалната обстановка ", на мнение е той.

" Геополитическата обстановка сега работи за нас – тя тласка вложителите отвън Китай. Това е късмет за нас да се появим на картата ", сподели още министърът на нововъведенията и растежа.

Даниел Лорер изясни и каква е тактиката на България за търсене на вложители:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР