Войната в Украйна е в ключов момент - битката за

...
Войната в Украйна е в ключов момент - битката за
Коментари Харесай

Западът се чуди докъде може да стигне с помощта за Украйна, без да има ескалация НАТО - Русия

Войната в Украйна е в основен миг - борбата за Донбас, а американският президент Джо Байдън и неговите съдружници са изправени пред нова алтернатива - до каква степен могат да стигнат в помощта си за украинската войска, без да има по-сериозна ескалация сред НАТО и Русия, написа CNN.

В Киев чакат колкото се може по-бързо обещаното военно съоръжение, с цел да могат да удържат отбраната на Донбас. Властите се притесняват, че един път завладяват ли района, апетитети на руснаците ще се завърнат и фокусът ще се насочи още веднъж към западните елементи на Украйна и столицата Киев. Сякаш в поддръжка на тези опасения в понеделник сутринта (18 април) съветските военни обстрелваха Лвов, който се намира на по-малко от 100 километра от полската граница, както и още редица други градове. Сирени за въздушна заплаха се чуха и в столицата Киев.

" Никога няма да е задоволително - невероятно е да бъде задоволително ", разяснява украинският президент Володимир Зеленски в изявление за CNN във връзка военната помощ, която дава обещание Съединени американски щати. Нямаме техническо предимство над нашите врагове - ние просто не сме на същото равнище, сподели още той пред медията и приканва за по-бързи доставки на оръжия.

Но във Вашингтон се чудят до каква степен могат да стигнат със своята военна поддръжка и къде са " алените линии " на съветския президент Владимир Путин. Съюзниците сега проучват какъв брой могат да не престават в този дух без да предизвикат пряк конфликт сред съветските военни и НАТО.

През предходната седмица Москва публично е изпратила изпрати нота до Държавния департамент на Съединени американски щати, с която стачкува против продължаващите доставки на оръжия за Украйна. Източници на CNN показват, че с нея Русия предизвестява за " непредвидими последствия ", в случай че това продължава.

Предупреждението е ясно - Русия може да предприеме по-твърди ограничения, с цел да ограничи качествата на Киев да се бори. Според анализатори изпратената нота може да значи, че Москва може да одобри за цели освен западните оръжия на територията на Украйна, само че и конвоите на НАТО, които ги карат до украинските граници.

За първи път Вашингтон се съгласи да даде на Украйна по-сериозна техника, в това число 155 мм гаубици, 11 хеликоптера Ми -17 и 300 военни дрона. Стойността на пакета е към 800 млн. $. Източниците на CNN разясняват, че по тази причина и съветският митинг е бил предстоящ и показващ, че дейностите на Съединени американски щати имат резултат, само че към момента не могат да оценят каква ще е реакцията на Москва.

Според мнения от администрацията на Джо Байдън Путин не би изпратил тази нота, в случай че се усещаше като мощната страна в борбата.

Реално западните водачи единствено гадаят до каква степен може да стигне самият Путин. Австрийският канцлер Карл Нехамер, който се срещна с него преди седмица, е безапелационен - съветският президент " има своя лична логичност за войната " и има вяра в успеха.

" Той счита, че войната е нужна, с цел да подсигурява сигурността на Руската федерация. Той не има вяра на интернационалната общественост и упреква украинците в геноцид в района на Донбас ", описа Нехамер след диалога си с Владимир Путин пред NBC.

Володимир Зеленски също споделя пред CNN, че след военната инвация на Русия няма доверие на света. " Не имам вяра на съседите си, на водачите, даже и в договорите - ние имахме Меморандума от Будапеща с всички елементи за мир, само че се оказа, че не коства нищо ", сподели той. С този документ Украйна съобщи на Русия нуклеарните бойни глави, складирани на територията на страната от руско време, в подмяна на гаранции за своята сигурност и териториална целокупност. Под съглашението като гаранти подписи сложиха Англия и Съединени американски щати.

" Днес ние имаме вяра единствено на прагматични и съответни неща ", сподели Володимир Зеленски и добави, че " вярата в другите, е религия в самите нас - в нашия народ, нашата войска и страните, които ни поддържат ".

Западният свят обаче може да бъде забъркан доста съществено в спора, в случай че Русия употребява тактическо нуклеарно оръжие в Украйна. Зеленски не отхвърля този вид, тъй като съгласно него, с дейностите си в Украйна Путин е посочил, че не цени човешкия живот.

Източник

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР