Войната в Сирия изобщо не върви към приключване. Размириците там

...
Войната в Сирия изобщо не върви към приключване. Размириците там
Коментари Харесай

Война в Сирия ще има още години, накрая страната ще се разцепи на три

Войната в Сирия въобще не върви към привършване. Размириците там ще продължат още дълги години. А най-после страната ще бъде разцепена на три. Това излиза наяве от разбор на Geopolitical Futures на Джордж Фридман. Според него ориста на страната ще бъде сходна на тази на Ливан, който бе разтърсван от дългогодишна революция.

Неотдавнашната история на Ливан дава скъпи прозрения за това, какво можем да чакаме за гражданската война и бъдещето на Сирия, написа в публикацията, съобщи БГНЕС. Ливан е доста по-малък от Сирия, а етническите групи са по-равномерно пропорционални преди гражданската война. Въпреки това през 1975 година в страната стартира война - и Ливан остана във война повече от 15 години. Очакваме гражданската война на Сирия - която към този момент е в средата на шестата й година - да продължи най-малко толкоз дълго.

Следвоенните години на Ливан също не са мирни. Сирия ще бъде още по-зле. Сирия е разнебитена страна и няма потребност от дипломатическо извиване на ръце или бомбардиране. Причината е елементарна - етнически и еретически безпорядък. Не е допустимо да се знае точната демографско положение на страната през днешния ден заради боевете и миграцията, само че преди войната, почти 68% от сирийците са сунити. От тях 10 % са кюрди, а останалите са араби. Алевитите съставляват още 11% от общото население. Можем да приемем, че страната остава разграничена сред три групи: алевити, сирийски кюрди и сунитски араби.

Алевитите са лоялни към Асад, сирийските кюрди са лоялни към Отрядите за национална самозащита (YPG), а арабите са разграничени - някои ислямисти, някои последователи на Асад и всички се конкурират за въздействие. Режимът на Асад, алевитите и другите малцинства, които актуалният президент на страната пази, в никакъв случай няма да се съгласят на народна власт в Сирия. За да се направи това, тези общности ще бъдат отворени за известни репресии от сунитските арабски сили, в случай че дойдат на власт. Същото важи и за сирийските кюрди, които макар че са най-малкото и най-новото кюрдско население в Близкия изток, са си обезпечили фактическа страна за себе си и вземат колкото се може повече територии, с цел да се опитат да дадат стратегическа дълбочина на своите незащитима позиция на границата с Турция.

Най-вероятният сюжет е, че Сирия в последна сметка ще бъде разграничена на три съществени области. Първият регион ще бъде следен от остатъците от режима Асад, които ще запазят властта над огромните градове и крайбрежните твърдини, които са главните територии на алевитите. Втората област ще бъдат сирийските кюрдски територии. Третата област ще бъде сунитска арабска територия в безвластие. Имената на групите непрестанно се трансформират, само че те ще се борят между тях за предимство в тези области, както и ще започват опортюнистични офанзиви против силите на Асад и сирийските кюрдски сили.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР