Военният журналист от списание „Криле” Димитър Ставрев коментира в „Здравей,

...
Военният журналист от списание „Криле” Димитър Ставрев коментира в „Здравей,
Коментари Харесай

Защо падна военният хеликоптер край Пловдив

Военният публицист от списание „ Криле” Димитър Ставрев разяснява в „ Здравей, България “ по NOVA злополуката на военния хеликоптер, който падна нощес край гражданското летище в Пловдив. „ Българската войска е пред софтуерен срив и колапс. Техниката не се поддържа 30 години “, съобщи той.

„ Надявам се инженерно-техническият състав да не опере пешкира, тъй като нямат вина”, съобщи още Ставрев.

Колко опитни са водачите?

„ Чухме от министър Каракачанов, че командирът на машината е 48-годишен. За 25 години във Военновъздушни сили той има 600 летателни часа, което е по 25 часа на година. Този нальот би трябвало да бъде отмерено разпределен, при 25 часа на година и при осъществяването на такива комплицирани задания каквито са спешно избавителните действия и гасенето на пожари, защо приказваме?

Инцидент с единствения ни "Спартан "

Военен хеликоптер падна в Черно море

Авиатори: Авиационната мощност на страната е сведена до сериозно ниско равнище

От този вид вертолети имаме единствено един летящ, както разбрахте, при четири екипажа няма по какъв начин да се получат нещата с нальота и подготовката. Прието е сред 160 и 180 часа на година да летят водачите в натовските страни “, изясни Ставрев.

Какво се е случило?

Експертът показа и своята догадка за злополуката: „ На този стадий всяко изказано съмнение ще е чиста нечиста сделка, до момента в който е излезе експертизата на техническите органи. Това, което мога да предположа е някакво ненадейно разрушение на вала, който задвижва опашния винт. Обикновено при такова разрушение се получава такова ненадейно спиране на полета “.

Прекалено остарял ли е този хеликоптер?

„ Това е един от най-използваните хеликоптери в света. В момента той се експлоатира в 78 страни в целия свят. Разбрахме, че в България е доставен през 1989 година, само че в тази ситуация не е значима възрастта, значимо е по какъв начин и какъв брой добре се поддържа.

Има и по-стари машини по света. Например в американските Военновъздушни сили бомбардировачите Б-52, които не престават да летят, най-новият от тях е създаден през 1962 година, тъй че хеликоптерът като години е остарял, само че той е летял доста малко, защото България няма средства. Хеликоптерът няма черна кутия, която да покаже какво се е случило, с цел да се стигне до случая “, сподели той.

Имало ли е заплаха за други хора?

„ Разбира се има я заплахата от гърмеж при допир със земята. Все отново на борда на вертолета има гориво. Именно по тази причина оживелият е извършил спешната процедура и се е отдалечил оптимално от машината. Предполагам, че шансът е предотвратил гърмеж. В случая събитията са се развили толкоз бързо, че не е имало опция за никаква реакция, за никакви преднамерени дейности за извеждане на машината настрана или да направи екипажа каквото и да било.

На парада приказвах с командира на хеликоптера, който беше извънредно обезпокоен, че посрещаме сезона на пожарите единствено с една машина и че доста мъчно ще се реализира подготовката на екипажите при тези условия “, акцентира журналистът.

Как и къде се ремонтират тези хеликоптери?

„ Двата завода в България, този в София и този в Пловдив, които ремонтират такива машини, имат документ от интернационалното бюро, което е проектирало и произвело въпросния вертолет, тъй че във връзка с надеждността на ремонта не би трябвало да има подозрения. Въпросът е по какъв начин се прави самият ремонт и какъв брой бързо се прави.

Последната процедура на МО за ремонт на този вид вертолети стартира със заповед на министъра от 27 юли 2017 година и след голям брой премеждия, в това число обжалване на една украинска компания, която спря апропо и ремонта на МиГ-29, финишира през февруари 2918 година Т.е. на министерството на защитата му лиши 9 месеца единствено да извърши процедурата – единствено по документи, без действителния ремонт.

През това време хеликоптерът стои на земята и чака, другите четири хеликоптера от този вид и те чакат. Чакат пари. А в авиацията нещата не са като да отидеш в магазина и да вземеш аварийна част, по принцип всяка една аварийна част в авиацията има така наречен запас. В момента, в който я произведеш, този запас стартира да тече и никой не би си разрешил да я създава, без да има клиент. Затова ремонтите се възнамеряват доста отдалеко, лишават повече време и нашите органи в МО доста добре знаят по кое време изтичат тези запаси и би трябвало по-своевременно да организират процедурите “.

Целия диалог чуйте във видеото горе.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР