На живо: Военните началници на Западна Африка ще обсъдят кризата в Нигер тази седмица

...
Военни началници от западноафриканския блок ECOWAS ще се срещнат в
Коментари Харесай

Военни началници от западноафриканския блок ECOWAS ще се срещнат в Гана по-късно тази седмица, за да обсъдят възможна намеса в Нигер, потвърди говорител на регионалната група. Този ход идва, след като военната хунта на Нигер заплаши да преследва сваления президент на страната Мохамед Базум за „държавна измяна“, което предизвика осъждане от цял ​​свят. Следете нашия блог на живо за най-новите актуализации. Всички часове са парижко време (GMT+2).

13:45: Военните началници на Западна Африка ще обсъдят кризата в Нигер тази седмица

Военните началници от западноафриканския блок ECOWAS ще се срещнат в Гана тази седмица, за да обсъдят възможна намеса в Нигер, говорител на регионалната група потвърди.

Срещата в четвъртък и петък – първоначално планирана за миналия уикенд, но след това отложена – идва, след като миналата седмица лидерите на ECOWAS одобриха разполагането на „резервни сили за възстановяване на конституционния ред“ в Нигер, чийто президент беше свален на 26 юли. 

Тяхната среща на върха, проведена в нигерийската столица Абуджа миналия четвъртък, също потвърди предпочитанията на блока за дипломатически изход.

12:45 ч.: Нигерската хунта „няма легитимност“ да съди Базум, каза министър в изгнание пред ФРАНЦИЯ 24

Военната хунта на Нигер няма право да преследва сваления президент на страната Мохамед Базум, каза неговият външен министър в изгнание в ексклузивно интервю за FRANCE 24 и сродното му радио RFI.

Външният министър Хасуми Масуду, близък съюзник на Базум, каза, че сваленият президент е бил „държан заложник“ от военната хунта, която е завзела властта в обеднялата западноафриканска нация.

Говорейки от съседна Нигерия, където той потърси убежище след преврата, Масуду осъди обявяването на пучистите в понеделник, че ще преследват Базум за държавна измяна, като каза, че хунтата „няма легитимност да съди когото и да било“.

11:50 сутринта: Путин настоява за мирно разрешаване на Нигер в разговор с лидера на хунтата в Мали

Руският президент Владимир Путин призова за мирно разрешаване на кризата в Нигер в телефонен разговор с лидера на хунтата в Мали Асими Гоита , каза Кремъл.

„Беше подчертано значението на разрешаването на ситуацията по отношение на Република Нигер изключително чрез мирни политически и дипломатически средства“, каза Кремъл.

Ключови събития от понеделник, 14 август:< /h2>

Лидерите на преврата в Нигер, които свалиха Мохамед Базум, заявиха, че ще „преследват“ сваления президент за „държавна измяна“ и „подкопаване на сигурността“ на страната – съобщение, което беше посрещнато с осъждане от цял ​​свят.

Основният регионален блок на Западна Африка ECOWAS заяви, че е шокиран да научи за опитите на хунтата в Нигер да повдигне обвинения в държавна измяна срещу президента Базум. Говорителят на ООН Стефан Дюжарик определи съобщението като "много тревожно". Съединените щати изразиха възмущение от заплахите за съдене на Базум, заявявайки, че този ход ще влоши напрежението.

Шест нигерски войници и 10 „терористи“ бяха убити в неделя по време на боевете в западната част на страната, съобщиха властите.

(ФРАНЦИЯ 24 с АФП, АП и Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР