Военен съд в Москва осъди активиста на руското опозиционно движение

...
Военен съд в Москва осъди активиста на руското опозиционно движение
Коментари Харесай

Активист на Солидарност е осъден на 7 години затвор за призив Путин да бъде обесен

Военен съд в Москва осъди деятеля на съветското опозиционно придвижване " Солидарност " Михаил Кригер на 7 години в наказателна колония. Обвинението е за оправдаване на тероризъм и подбудителство на ненавист, заяви каналът в Telegram, основан в негова поддръжка.

Кригер беше арестуван през ноември 2022 година и му бяха повдигнати обвинявания поради постове във Фейсбук от 2020 година във връзка гърмеж пред поделение на съветската Федерална работа за сигурност ( ФСБ ) в Архангелск и пукотевица по Лубянка - постройката на специфичните служби в Москва. Според прокуратурата по този начин той е " уязвил живота " на чиновниците на тези служби.

През януари на Кригер е добавено още едно обвиняване - за подбудителство към ненавист или омраза със опасност за принуждение. Поводът е коментар под една от изявленията му в обществената мрежа, че не крие омразата си към режима, " чекистите, които го откриха, и персонално към Владимир В. Путин ". В него деятелят призовал президентът да бъде екзекутиран посредством обесване.

Прокуратурата изиска за Кригер 9 години затвор. Съдът отреди по-ниска присъда отнемане от независимост, само че той получи и възбрана да управлява уеб сайтове в продължение на 4 години .

В последната си дума Кригер, който не се призна за отговорен, сподели:

" Обвинен съм за две изявления във Facebook, които все още на задържането ми бяха на 2 година От това умозаключавам, че изявленията ми са единствено предлог. Преследван съм поради антивоенната си, а в този момент и намерено проукраинска позиция, която не укривам, а се пробвам да показвам допустимо най-широко и при всяка опция ".

Той добави, че " тази война (на Русия против Украйна) е оня необичаен спор, в който истината е 100% на едната страна - и тази страна е украинската ", цитира го Би Би Си.

По мотив обвиняването, че е призовал за изтезанието на Путин, деятелят сподели, че " мечтае да доживее да види подобен празник ".

" Убеден съм, че нашият деспот заслужава екзекуция тъкмо толкоз, колкото и други военнопрестъпници, обесени от Нюрнбергския арбитражен съд , да вземем за пример ", означи той.

Кригер приключи, като се обърна към украинците на украински език и им пожела победа.

Съдията няколко пъти прекъсва изявлението му със забележки, че не е на протест.

Михаил Кригер е арестуван по време на разнообразни манифестации, в това число антивоенни. В края на юли той беше задържан за 10 дни поради стикери на колата му, на които написа " Навални е моят президент " и " Аз съм срещу Путин. Аз съм за Навални ".

Освен водачът на съветската съпротива Алексей Навални, който от 2 година излежава присъда в доста тежки условия в съветска колония, преди Кригер бяха наказани и други известни съветски деятели. Един от тях е Иля Яшин , който, и Владимир Кара-Мурза , на който съдът даде допустимо най-високата присъда - 25 година, за държавна измяна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР