Водещ приоритет за българското правителство е диверсификацията на източниците и

...
Водещ приоритет за българското правителство е диверсификацията на източниците и
Коментари Харесай

С газопровода ТАНАП се гарантира сигурността на газовите доставки за региона на Югоизточна Европа

Водещ приоритет за българското държавно управление е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. България поддържа развиването на Южния газов кулоар като инфраструктура от стратегическо значение за подсилване на енергийната сигурност в Европа. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Припомняме, че по покана на министъра на енергетиката и на естествените запаси на Република Турция Фатих Дьонмез българският енергиен министър Теменужка Петкова взе участие в церемонията по въвеждане в употреба на европейския сектор от Трансанадолския газопровод (ТАНАП) - от град Ескишерих до турско-гръцка граница.

През юни 2018 година, след даденото начало на работа на сектора на ТАНАП от турско-грузинска граница до град Ескишехир, турският пазар получава природен газ от находището "Шах Дениз 2 " в Азербайджан. С днешното разкриване и на европейската част, газопроводът е напълно приключен. Дължината на ТАНАП е 1850 км, все още потенциалът му е за 16 милиарда куб. м, като се чака да се удвои и да доближи до 31 милиарда куб. метра.

Газопроводът ТАНАП е неразделна част от инфраструктурата на Южния газов кулоар, осигуряващ преноса на природен газ през Турция към Европа. През откритата през днешния ден европейска права на ТАНАП ще се прави транспорт на азербайджански природен газ към Транс-адриатическия газопровод (ТАП), в това число и за България през интерконектора с Гърция. Предвижда се междусистемната газова връзка Гърция-България да бъде въведена в комерсиална употреба през 2020 година, в синергия с газопровода ТАП.

В събитието участваха президентите на Република Азербайджан Илхам Алиев и на Република Турция Реджеп Таип Ердоган.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР