Вносителят на проекторешението за мораториум върху модернизацията на Българската армия

...
Вносителят на проекторешението за мораториум върху модернизацията на Българската армия
Коментари Харесай

Мораториумът на Марешки втрещи генерали и Комисията по отбрана

Вносителят на проекторешението за мораториум върху модернизацията на Българската войска Веселин Марешки демонстративно напусна съвещанието на отрасловата комисия. 17 депутати от Комисията по защита отхвърлиха по този начин оферти мораториум върху плановете за рационализация на българската войска.
Проектите плануват 1,464 млн. лева за придобиване 150 броя бойна техника и 1,8 милиарда лева за придобиване на нови самолети.

" Разходването на държавни пари допуска обосноваването на неотложността на тези разноски и приоритизирането им по отношение на други държавни браншове, които страдат от недостиг на средства. В мирни времена насочването на държавната капиталова тактика към въоръжаването с бойна техника слага жителите за следващ път пред въпроса защо се разходват налозите им ", уточни пред депутатите вносителят Марешки.

По думите му мораториумът цели отлагането на плановете за рационализация. Той посочи, че в миг на рецесия, каквато към този момент е настъпила в опазването на здравето, дълг на страната е да не прави недомислени и голословни разноски.
" Вместо за скъпи оръжия, които една бедна страна като нашата не може да си разреши - тези средства да са за повишение на виталния стандарт на жителите ", установи Марешки. Той попита: " Защо първо не помислим за военнослужещите преди да помислим за нова техника - да не споделям играчките? "

По време на дебатите Борис Вангелов от ПГ " Обединени патриоти " съобщи, че за пръв път заместник-председател на Народно заседание предлага да се спре модернизацията не някоя друга войска, а на Българската войска. По думите му Българската войска е най-нефинансираният бранш от държавното ръководство.

На тези думи водачът на " Воля " реагира остро като се обърна към депутатите с думите: " Народни представители сме си тук, без значение че някои неразбираемо по какъв начин са попаднали в Народното събрание. "

Марешки настоя да не спекулират с изявлението му и дефинира като противен намек изказванието, че в никакъв случай до момента заместник-председател на Народното събрание, водач на парламентарно показана политическа мощ, не е правила предложение за прекъсване модернизацията не на коя да е, а на Българската войска.

" Накрая се откри продажника, който да би трябвало - аз да му се опълчва ", възмути се Марешки. " Недейте вие да бъдете тези, които да носите отговорността и на вашата съвест да тежи този обир ", настоя Марешки пред сътрудниците си народни представители, след което напусна съвещанието на комисията, без да чуе останалите парламентарни групи.

Те също показаха безапелационното си противоречие с оферти мораториум.

Атанас Запрянов, заместник-министър на защитата съобщи, че планът не следва да бъде подсилен. " Ние не модернизираме някакви поддържащи качества. За първи път в нашата политика, ние се връщаме към бойните качества - ударната мощност на нашите въоръжени сили ", съобщи заместник-министър Запрянов.
" Г-н Марешки, апелът ми е към вас да го разберете, за пръв път в нашата политика ние се обръщаме към бойните качества на нашите въоръжени сили ", съобщи отрасловият заместник-министър. Не можем да отлагаме тази рационализация, добави още Запрянов.

Председателят на комисията ген. Константин Попов съобщи, че ГЕРБ изрично стои зад модернизацията на армията. Не работим от през вчерашния ден от през днешния ден или от на следващия ден. Това е един от целите. Попов съобщи, че препоръчаният мораториум е в контраст на цялостната ни политика за строеж на Българската войска.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР