Внезапна температура и отпадналост отличават инфлуенцата от коронавирусаТийнейджърите са с

...
Внезапна температура и отпадналост отличават инфлуенцата от коронавирусаТийнейджърите са с
Коментари Харесай

Проф. д-р Нели Корсун пред “Труд News”: „Дарвин“ разболява деца и възрастни

Внезапна температура и изнемощялост отличават инфлуенцата от ковид
Тийнейджърите са с “Австрия ”

Два грипни варианта ще ни разболяват тази зима, това са новите ваксинални разновидности “Дарвин ” и “Австрия ”. Това заяви пред “Труд News ” проф. доктор Нели Корсун, завеждаща Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни болести ” към Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

“Специфичното е, че “Дарвин ”, който е от вида Н3N2, нападна крайните възрастови групи - най-малките и най-възрастните хора. Докато B-вирусите като “Австрия ”, който е от вида B/Victoria, по-често се срещат при по-големи деца, тийнеджъри и младежите в работоспособна възраст ”, означи още проф. Корсун.

“Миналата година настъпиха генетични промени в грипните вируси и това наложи осъвременяване на имунизациите ”, разяснява още проф. доктор Нели Корсун. “Противогрипните ваксини подхождат на новите грипни разновидности, които циркулират от края на предишния сезон и клинично съвсем не се разграничават от грипните симптоматики. Новите вируси “Дарвин ” и “Австрия ” са малко по-различни, само че нормално при нас идват от южното полукълбо, където са били зимните месеци.

Световните центрове по грип сортират най-хубавите изолати, които носят характерностите на циркулиращите вируси и имунизациите се усъвършенстват, с цел да може хората да са защитени.

“Заедно с противогрипна ваксина, хората, изключително в рисковите групи, е добре да се реваксинират и против ковид, като за задачата е добре сред поставането на двете ваксини да има две седмици разлика. Препоръката се отнася и до лица с избрани хронични болести като бронхо-белодробни или сърдечно-съдови ”, сподели още проф. Нели Корсун.

“През зимния сезон на 2020/2021 година грип в България не се потвърди, а в другите страни беше извънредно необичаен, като повода за това бяха противоепидемичните ограничения, които се отнасяха до COVID-19 ”, напомни още доктор Корсун. По думите є сега поради разхлабването на ограниченията се чака усилване на циркулацията на грипните вируси.

Симптоматиката на инфлуенцата и коронавирусната зараза е сходна, само че при грипните вируси началото на болестта е по-внезапно. Човек внезапно може да се почуства с висока температура, главоболие, болки в мускулите и ставите, мощна изнемощялост и кашлица. Докато при Коронавирус началото е по-постепенно. И при грип, и при Коронавирус е добре болните да са изолирани, а здравите да заобикалят контакт, сподели още проф. доктор Нели Корсун.

Училищни шефове пред “Труд News ”:
Мерките за Коронавирус ловят и останалите вируси


При повишаване на заболяемостта в учебните заведения са готови да реагират, увериха шефове.

Разчитат на хигиена, дисциплинираност и отдалеченост

Единични случаи на заболели деца с грипоподобни признаци към този момент регистрират в столични учебни заведения, само че ежедневно наблюдават обстановката. На места има карантинирани паралелки и групи в детски градини поради ковид, а шефовете на школа и забавачки са в очакване на повишение на заболяемостта.

В най-голямото учебно заведение в София и в страната - 18. СУ “Уилям Гладстон ” са имали няколко заболели първокласници, изясни пред “Труд News ” шефът Величка Стойчева, само че успокои, че към този момент всичко е обикновено.

“В петък в първи клас имаше 8 заболели деца в една от седемте ни паралелки. Обаче в останалите нямаше нито едно. Говорим за някакъв тип респираторно заболяване, не беше нито Коронавирус, нито грип ”, изясни тя и добави, че непрекъснато се следи обстановката, като се чака по-висок % болни оттук нататък.

“Всеки ден получаваме информация от родителите и най-много класните ръководители. Филтър на входа не се прави сега, мери се температурата автоматизирано на всяко дете при влизане, имаме такава инсталация ”, уточни Стойчева.
В 125. СОУ “Боян Пенев ” също наблюдават за възпитаници със признаци, като извършват напътствията на здравното министерство. Следвайки ги, се надяват да заловен и първите деца с грип. “В последна сметка признаците на грип и Коронавирус са едни и същи, и щом следим за едното, действително видяно следим и за другото ”, уточни пред “Труд News ” шефът на на учебното заведение Венелина Николова.

В момента работи последната заповед на служебния здравен министър по отношение на детските ясли и градини, учебните заведения и центровете за специфична просветителна поддръжка, която е за интервала 15 септември - 14 октомври. Тя включва краткотрайни противоепидемични ограничения като целесъобразен филтър на входа, хигиена, дисциплинираност и отдалеченост.

От здравното министерство предложиха да се вкара друго начало на образователните занятия и друг график за междучасията за обособените паралелки, класове; да се премине на двусменен режим на присъствено образование с оглед понижаване на броя на паралелките в даден интервал от деня; да се дефинира обособена класна стая за всяка паралелка; да се лимитират учениците в групите за целодневна организация на образователния ден в границите на паралелката; приемът на учениците да се реализира през повече входове (за училищата/ЦСОП с повече от 100 ученици). Храненето в училище/ЦСОП би трябвало да се реализира по график, без скупчване на възпитаници от разнообразни паралелки.

До 14 октомври провеждането на наставнически срещи в детските ясли и градини, в учебните заведения и в центровете за специфична просветителна поддръжка би трябвало да се реализира от разстояние, а при нужда от директна връзка - да се съблюдават условията за физическа отдалеченост от 1,5 м. Също по този начин е належащо осъществяване на засилен утринен филтър за недопускане на възпитаници с клинични признаци за COVID-19, както и за други остри заразни заболявания.
От МОН пък прецизираха, че при растеж на заболяемостта РЗИ по места и шефовете могат да ползват и по-строги ограничения.

В България е открит Омикрон ВА.2.75



За първи път в България е открит подвариант на Омикрон ВА.2.75, който е подвариант на линията BA.2 и който наподобява, че се популяризира по-бързо от подвариант BA.5. Световната здравна организация (СЗО) класифицира BA.2.75 като вид на тревога под наблюдаване - variant of concern lineages under monitoring (VOC-LUM), оповестиха през вчерашния ден от Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

В НЦЗПБ посредством целогеномно секвениране от ново потомство сполучливо бяха оценени 82 клинични проби със SARS-CoV-2. Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в интервала 02.08-02.09.2022 година и са изпратени от 17 разнообразни лечебни заведения от 16 области на страната.



При всички 82 клинични проби е открит вирусен вид Омикрон. Съотношението на подвариантите на Омикрон е както следва: BA.2.75 (2.4%), BA.4.x (3.7%), BA.5.x (72.0%) и BE.x/BF.x, които са подвариант на BA.5 (22.0%).

Окончателният разбор за дефиниране на вирусните разновидности е осъществен благодарение на стратегия Pangolin COVID-19 Lineage Assigner v4.1.1.

Припомняме, че подвариантът на Омикрон ВА.2.75 беше разпознат за пръв път в проба, взета в края на май 2022 година, Геномното наблюдаване разкри бързо повишаване на омикронния подтип BA.2.75 до повече от 30% от секвенираните инфекции със SARS-CoV-2 в Индия доникъде на юли 2022 година, осведоми през лятото авторитетното здравно издание Lancet. На 15 юли 2022 година Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите увеличи проследяемостта на подтипа BA.2.75 поради бързото му разпространяване.

Д-р Петко Желязков, ръководител на Сдружението на персоналните лекари в Бургас:
Всеки персонален доктор получава 50-100 дози за възрастните



Д-р Петко Желязков уточни, че част от пациентите си слагат постоянно противогрипна ваксина.

Мария Кехайова
Труд News, Бургас

Нямам данни за това дали учениците и учителите ще се имунизират гратис срещу грип. Имаме инструкции за безвъзмездна ваксина на хората на 65 и над 65 години.

Това съобщи пред “Труд News ” доктор Петко Желязков, ръководител на сдружението на персоналните лекари в Бургас.
Между 50 и 100 бройки противогрипна ваксина получава всеки общопрактикуващ доктор, с цел да сложи на пациентите си такава ваксина. Всяка година тази численост се завишава, напомни още доктор Желязков.

“За останалите пациенти, към този момент е по тяхно предпочитание. Всеки, който желае, си закупува самичък ваксина и я слагаме. Между другото, има хора, които постоянно, всяка есен, идват да си слагат ваксина срещу грип ”, сподели още ръководителят на Сдружението на персоналните лекари в Бургас.

Няма интерес към имунизациите против Коронавирус в Благоевград



Само пациентите над 65 години имат интерес за слагане на противогрипни ваксини, сподели пред “Труд News ” доктор Дафина Тачова.

Светлана Василева,
Труд News, Благоевград

От месеци наред няма никакъв интерес към имунизирането против COVID-19, а това докара и до отлив и за слагане на ваксини за грип. Това е всеобщото мнение на благоевградските джипита, отчитайки работата си с пациенти. Според хората Ковид към този момент няма и не желаят и да чуят за ваксини.
“Грипът изчезна през последните 2 години, в случай че има подобен, то аз не зная от какъв вид ще бъде, с цел да си слага ваксина да вземем за пример ”, споделя Мая Малинова -43 година от Благоевград, която другояче постоянно е употребила антигрипна ваксина преди години. Безплатни ваксини за грип към момента няма доставени по кабинетите на персоналните лекари. Те чакат това да се случи евентуално през октомври месец.
“Ние имаме един постоянен контингент от пациенти над 65 годишна възраст, които си слагат антигрипни ваксини. Нямаме поръчки за нови и не чакаме, няма интерес и към имунизациите против ковид, разяснява доктор Дафина Тачова от Благоевград, доктор с огромна процедура.

Проблем са пропуснати имунизации при дребните



Даниела Фархи
Труд News, Варна

Началото на октомври е оптималният интервал за имунизация срещу грип и Коронавирус, само че е добре първо да се сложи противогрипната ваксина, а след 20 дни - и тази срещу ковид, с цел да няма претоварване на организма, поучават персонални лекари от Варна. До дни те чакат доставки на новите COVID-ваксини, включващи и Омикрон, както и на противогрипните, които би трябвало да обезпечават отбрана против предстоящите варианти “Дарвин ” и “Австрия ”.

Имунизацията е подобаваща за деца над 10 година, казусът е, че “Дарвин ” провокира съществени затруднения, най-вече пневмонии, при най-малките до 5-годишна възраст, предизвестиха общопрактикуващи медици. Някои от тях приветстват комбинираната ваксина срещу грип и Коронавирус, която сега е в развой на утвърждение. Други считат, че концепцията не е добра, тъй като при нежелана реакция няма да се знае коя съставна част я е провокирала.

Проблем, съгласно джипитата, е забавянето на наложителните имунизации при децата. Заради пандемията огромна част от 12-годишните са пропуснали реимунизациите срещу дифтерит, тетанус, коклюш и срещу рубеола, морбили, заушка. Сега с писмо министреството на опазването на здравето упорства те да бъдат неотложно направени. Така имунизирането срещу зимните инфекциозни заболявания при тези възпитаници ще се разсрочи с повече от месец.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР