ВМРО ще иска свикване на съвета на управляващата коалиция по

...
ВМРО ще иска свикване на съвета на управляващата коалиция по
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов: Искаме свикване на съвета на коалицията за т.нар. царски имоти

ВМРО ще желае привикване на съвета на ръководещата коалиция по проблема с така наречен "царски парцели ", съобщи в предаването "Неделя 150 " по "Хоризонт " по БНР вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов. По думите му, решението, което може да се откри е - царското семейство да употребява парцелите, само че те да останат държавна благосъстоятелност, както е бил решен въпросът в Гърция и Сърбия.
"До 1944-та Симеон е бил цар и на днешната Република Македония. Това са историческите обстоятелства. Така че до момента в който той е жив, мисля, че това послание (Ваше Величество) е въпрос на образование и отношение. Но, оттук насетне това не значи, че ние можем да приказваме за престолонаследници и някакви други неща, свързани с някакво завещание, дължащо се при институция, наречена "монархия ". Ние сме република. Това е реалност и то неоспорим факт и той не предстои на какъвто и да е коментар и на каквото и да е подозрение ", съобщи Каракачанов.
"През 2009 година беше натрапен мораториум за разпореждането с тези парцели, т.е. те да не могат да бъдат продавани, препродавани или прехвърляни, след което имаше няколко каузи. Мисля, че по три от делата има решение на Българския съд на три инстанции, че тези парцели, които са ръководени от Интендантството по време на Царство България, са не частна благосъстоятелност на Симеон Сакскобургготски или на неговите наследници, или на неговите прародители, а са държавна благосъстоятелност. Имаше парцели, които несъмнено бяха върнати, защото са частна благосъстоятелност още от времето на неговия дядо - цар Фердинанд. Аз съм уверен, че националният интерес ще бъде предпазен, само че този въпрос първо би трябвало да бъде коментиран, преди да се подхващат дейности в една или друга посока. Ако този въпрос не бъде разискван на съдружен съвет, аз мога да кажа, че няма да подкрепим подобен закон.
Каракачанов разяснява и наличието на някогашния министър председател Симеон Сакскобурготски в делегацията за визитата в Саудитска Арабия:
"Саудитска Арабия е монархия и те почитат някогашни или сегашни монарси, с които могат да се срещнат. Симеон Сакскобургготски беше посетител на делегацията при визитата в Рияд. Всеки един фактор, който може да способства, без значение дали е някогашен монарх, някогашен министър, някогашен президент или пък човек с контакти някъде, не би трябвало да се пропуща. В края на краищата, за положително или за неприятно, в тази част на света тези обичаи имат своето значение. "
Според вицепремиера обаче наличието на някогашния министър председател във визитата не значи, че неговата роля във вземането на решенията в политическия живот се ускорява.
По време на визитата на държавната делегация в Саудитска Арабия не е коментирана тематиката за продажба на оръжие, безапелационен бе Каракачанов.
"Търговията с оръжие не е била тематика. В България практиката е такова оръжие да се изнася за страни, които не са в ембарговите описи, няма ограничаване за тях. Има междуведомствена комисия, през която всеки един лиценз минава, утвърждава се или не се утвърждава, само че за търговия с оръжие не е ставало въпрос ", безапелационен бе военният министър.
"Саудитска Арабия влага големи средства в сигурността си и в противопоставяне на тероризма и на екстремални идеологии. Мисля, че тук има доста огромно поле за съдействие. Това, което имаме като предварителна сделка, е сред Министерството на вътрешните работи на Саудитска Арабия и Министерство на вътрешните работи на Република България да се подпише един прелиминарен меморандум и да се откри едно доста по-тясно съдействие за продан на информация, обмяна на опит, образование на фрагменти ", съобщи Каракачанов.
Вицепремиерът съобщи, че няма причина да се бави утвърждението на контракта с Македония от Народното събрание и това следва. Според него, би трябвало да бъде осъществен кулоар номер 8, който свързва Черно море с Адриатическо през териториите на България, Македония и Албания.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР