Вместо да приеме протегнатата ни ръка, Скопие положи много усилия

...
Вместо да приеме протегнатата ни ръка, Скопие положи много усилия
Коментари Харесай

Захариева показа, че Скопие лъже за България

Вместо да одобри протегнатата ни ръка, Скопие постави доста старания да изкриви позицията на България, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в границите на парламентарния надзор.

Ние сме разяснили и продължаваме да обясняваме нашата позиция за повода за невъзможността на България да утвърди преговорната рамка, уточни Захариева. Продължаваме да водим договаряния, ние сме прилежащи страни, от страна на българския народ има извънредно другарски усеща към жителите от другата страна на границата и се надявам да се запазят такива, макар акцията на език на омразата от другата страна, сподели тя.

Захариева напомни, че България е била първата страна, която след 15 години е сложила преди всичко като приоритет европейската вероятност на страните от Западните Балкани по време на своето председателство на Съвета на Европейски Съюз, а в София е извършена и среща на върха ЕС-Западни Балкани.

Българското държавно управление за първи път сътвори специфична стратегия за общностите ни зад граница, във връзка с програмата ни за развиване сме финансирали десетки планове в страните от Западните Балкани, сподели външният ни министър. Не съм съгласна, че българските държавни управления с министър председател Бойко Борисов не са обръщали внимание на този регион, не е правилно, тези държавни управления са държавните управления, създали най-вече в тази посока, съобщи тя.

Ние ще продължим да бъдем доброжелателни, само че това, което би трябвало да се случи, е пристрастеностите от другата страна на границата да се успокоят, разяснява Екатерина Захариева. Надявам се, в случай че пристрастеностите се успокоят, с разумен взор, да стартираме да приказваме какво ще направи държавното управление на Република Северна Македония за това да стартира да извършва контракта, да спре езика на омразата и да се държи като същински претендент за член на Европейски Съюз, съобщи тя.

Нейният апел е за по-малко страсти, повече прагматизъм и връщане към осъществяване на двустранните контракти.

Според министър Захариева няма потребност България да има специфичен делегат в Република Северна Македония.

Захариева уточни, че България има единна външна политика по тематиката за Република Северна Македония - нещо, което, по думите й, е станало ясно и с единомислещото утвърждение на декларацията на Народното събрание. Тя акцентира, че най-същественият проблем е неизпълнението на контракта от 2017.

Захариева означи и едностранното преустановяване на работата на комисията по исторически въпроси от страна на Скопие, което е станало с мотив, че там има избори. Тази комисия беше основана, с цел да не се политизират откритите въпроси във връзка с историята и да се оставят на мира експертите в региона да се схванат за смяната на образователните стратегии, за жалост едностранно прекъсване с мотив, че идват избори, значи, че работата на комисията от другата страна се политизира, счита Захариева. Тя напомни, че в България предходната година имаше два пъти избори. Но не сме си и помисляли даже да предложим на нашите членове на комисията да спрат работата й, българското държавно управление по никакъв метод не се намесва в работата на комисията, акцентира външният ни министър.

Има несъблюдение във връзка с езика на омразата от страна на Република Северна Македония, има забавено осъществяване на инфраструктурните планове, разяснява тя. Съжалявам, че за времето от обявяване на рамковата позиция от предходната година, даже от времето на двустранното съвещание на комисията по осъществяване на контракта, Република Северна Македония не предприе съвсем никакви дейности да стартира да извършва контракта - в противен случай, в страната се развихри същинска антибългарска нервност, уточни външният ни министър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР