Влизайки в двора на храма, Исус вижда множество търговци, които

...
Влизайки в двора на храма, Исус вижда множество търговци, които
Коментари Харесай

Велики понеделник: От изчистването на храма до празнуването със Спасителя

Влизайки в двора на храма, Исус вижда голям брой търговци, които търсят там най-вече сметки и облаги. За да бъде място за поклонение, Христос първо очиства храма - изгонва търговците, прекатурва сергиите им с думите: „ Писано е: „ Домът Ми ще се назова молитвен дом “, а вие го вършиме разбойнически вертеп. “ /Ев. от Матей 21:13/

„ Исус почисти Божия дом. Но ние също би трябвало да очистим храма на душите си с цел да приемем в тях Господа. Това значи нашето сърце и мислите, които задържаме в него. Библията споделя, че тялото ни е храм на Светия Дух, по тази причина душата ни е за поклонение на Бога и в нея няма място за неприятни мисли, за лакомия злоба, горделивост и печалбарство... Когато освободим място за Бога, ще можем да чуем ясно и положителните думи на живот на нашия Господ и Спасител “. Това разяснява на Велики понеделник свещеник Живко Тончев в рубриката „ Думи на вяра “.

По думите му, изчистването на душата става, посредством смирение и цитира Първото обръщение на деятел Йоан: „ Ако кажем, че нямаме грях, лъжем себе си и истината не е в нас. Ако изповядваме греховете си, Той е правилен и правоверен да ни елементарни греховете и да ни очисти от всяка несправедливост. Ако кажем, че не сме съгрешили, вършим Бога измамник и Неговото слово не е в нас “.

Пастор Тончев обръща внимание и на другата по-важна част - не просто да почистим душите си, само че сърцата ни да са изпълнени с Христос и с благосъстоянията на Божието слово.

В евангелието от Лука, Исус споделя, че " когато нечистият дух излезе от индивида, минава през безводни места и търси успокоение и като не откри, се връща откъдето съм излязъл. Намира душата пометена и подредена. Тогава отива и взема със себе си още седем други духове по-зли от него, и като влязат, живеят там, и последното положение на оня човек става по-лошо от първото ”. /Ев. от Лука 11:24/

За връзката сред нещата, за които си мислим през по-голямата част от времето си, историята на Господ Исус за огромната вечеря и благосъстоянията и мира, които Господ Исус Христос е платил да имаме в живота си, чуйте повече в звуковия файл от свещеник Живко Тончев:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР