Властите в Нова Зеландия обявиха вулкана Таранаки, разположен в западната

...
Властите в Нова Зеландия обявиха вулкана Таранаки, разположен в западната
Коментари Харесай

Новозеландски вулкан стана юридическо лице и получи човешки права


Властите в Нова Зеландия оповестиха вулкана Таранаки, ситуиран в западната част на Северния остров, за юридически лице с човешки права, заяви в. „ Ню Зийланд хералд ”.

Осем локални племена са подписали меморандум за взаимно съгласие с държавното управление, което значи, че взаимно ще имат настойчивост над вулкана.

По данни на в. „ Гардиън ” това е „ предстоящо самопризнание на връзките на локалните хора с вулкана, които го считат за собствен предтеча… или член на фамилията ”.

Според новия закон, в случай че някой навреди на вулкана, ще понесе такова наказване, каквото се поставя при причиняване на щета на племето.

Министър Андрю Литъл, който е водил договарянията от името на държавното управление, сподели, че договорът ще послужи за най-хубава отбрана на естествената забележителност, която в последно време стана доста известна измежду туристите.

„ Като гражданин на Ню Плимът, израснах под погледа на планината, по тази причина доста се веселя на уважението към локалните хора и даването на юридическа отбрана и статут на персона на вулкана ”, сподели Литъл, представен от вестника.

По-рано Народното събрание на нова Зеландия одобри закон, който признава свещената за народността маори река Уонгануи за юридическо лице.

Племето, което счита реката за своя прародителка, 140 години се бореше за това тя да бъде приета за живо създание. /РИА "Новости"
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР