Властите в Москва представиха нов учебник, който цели да оправдае

...
Властите в Москва представиха нов учебник, който цели да оправдае
Коментари Харесай

Нов учебник на Русия има за цел да оправдае войната срещу Украйна

Властите в Москва показаха нов учебник , който цели да оправдае войната против Украйна и който упреква Запада, че се пробва да унищожи Русия, предава „ BBC “. Според фрагменти, оповестени от съветските медии, в този момент на учениците ще бъде казвано, че човешката цивилизация е можело да завърши, в случай че Владимир Путин не е почнал своята „ специфична военна интервенция “ против Украйна.

Учебникът, наименуван „ История на Русия, 1945 – началото на 21 век “ , е дело на съавторство на президентския консултант Владимир Медински , някогашен министър на културата на Русия. Това е първият публично утвърден учебник по история, който ще се употребява в съветските учебни заведения и в който се загатват толкоз скорошни събития като пълномащабното навлизане в Украйна , което стартира през февруари 2022 година От септември той ще се учи в последната година на междинното обучение в Русия – 11-та година – която се посещава от възпитаници на възраст 17-18 години.

В учебника се твърди, че „ Западът е закрепен върху дестабилизирането на обстановката в Русия “ и за постигането на тази цел западните сили популяризират „ неприкрита русофобия “ . След това, продължава той, те почнали „ да вкарват “ Русия в разнообразни спорове. Крайната цел на Запада е да унищожи Русия и да поеме контрола над нейните минерални благосъстояния , се споделя в учебника. Той повтаря голям брой клишета от кремълската агитация, представяйки Украйна като нападателна страна, ръководена от националистически екстремисти и манипулирана от Запада, който сякаш употребява страната като „ таран “ против Русия.

Според книгата Украйна е нищо повече от западно откритие, основано, с цел да пропука Русия, и даже синьо-жълтото знаме на Украйна се допуска, че е измислено от австрийците , които желаят да убедят украинците, че са разнообразни от руснаците.

Учебникът също е цялостен още с изопачавания и операции . Например, той разказва първичната офанзива на Русия против Украйна през 2014 година като национално въстание на жителите на Източен Донбас, които желаят да останат руснаци и към които се причисляват „ доброволци “ от Русия. В него не се загатва военната техника и личен състав, изпратени от Русия в Донбас по това време или през идващите 8 години.

В книгата се твърди още, че една от главните аргументи за пълномащабното навлизане през 2022 година е била опцията Украйна да се причисли към НАТО .

„ Ако Украйна се беше включила към алианса и по-късно предизвикваше спор в Крим или Донбас “ – написа в учебника, „ Русия щеше да бъде принудена да води война против целия алианс на НАТО “ . Ето какво е и обяснението:

„ Това евентуално щеше да е краят на цивилизацията. Това не можеше да бъде разрешено да се случи. “

Въпреки това, присъединението на Украйна към НАТО тогава беше – и си остава в този момент – далечна вероятност .

Учебникът също по този начин погрешно твърди, че преди анексирането на Крим от Русия през 2014 година, Украйна е имала проекти да трансформира Севастопол – седалището на съветския Черноморски флот – в база на НАТО и че по-късно Киев е декларирал, че желае да придобие нуклеарно оръжие .

Друго погрешно изказване в учебника е, че до 2014 година 80% от популацията на Украйна е считало съветския за собствен майчин език . Според изследване, оповестено от реномирания Център Разумков през 2006 година, единствено 30% от жителите на Украйна са показали съветския като собствен майчин език, до момента в който 52% от хората са декларирали, че украинският е техен роден език.

В явно позоваване на изобилието от онлайн материали, замесващи съветските сили в зверствата , осъществени в Украйна, учебникът предизвестява учениците да внимават за „ световната промишленост, произвеждаща инсценирани клипове и подправени фотоси и видеоклипове “ .

„ Западните обществени мрежи и медии прекомерно въодушевено популяризират подправена информация “ , се споделя в учебника в глава за „ специфичната военна интервенция “ .

Властите в Русия са известни с това, че хвърлят в пандиза деятели, които директно упрекват съветските войски, че са атакували цивилни в Украйна. Например, критикът на Кремъл Иля Яшин беше наказан на осем години и половина затвор през декември 2022 година, откакто разяснява в онлайн предаване онлайн вероятни съветски военни закононарушения в украинския град Буча.

Учебникът е сериозен към западните наказания , наложени на Русия след нахлуването ѝ в Украйна, и ги показва като опит за „ заличаване на съветската стопанска система “ . Освен това неправилно се твърди, че тези наказания „ нарушават всички правила на интернационалното право, които Западът толкоз обича да цитира “ . В същото време изселването на западния бизнес от Русия вследствие на пълномащабната инвазия се показва като „ фантастична опция “ за съветските предприемачи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР