Властите се опитват да възстановят достъпа до данните и да

...
Властите се опитват да възстановят достъпа до данните и да
Коментари Харесай

Кибератака срещу испанска болница предизвиква хаос

Властите се пробват да възстановят достъпа до данните и да " дефинират обсега " на офанзивата, която е осъществена в неделя.

Атакуваната болница е един от най-големите медицински центрове в Испания и държавна университетска болница. Нападението е засегнало трите й обекта и три клиники за първична здравна помощ.

Ръководителят на болничното заведение Антони Кастелс съобщи, че не знае по кое време обслужването ще може да се възстановява. Само през днешния ден са били анулирани 150 интервенции, до 3 000 визити и 400 разбора.

Болницата не е изцяло затворена, макар че доста пациенти са изпратени в други лечебни заведения в Барселона. Всичко, което към момента може да се направи, се прави с химикал и хартия и постоянно без достъп до данните на пациентите.

Томаш Рой, началник на Каталунската организация за киберсигурност, дефинира офанзивата за приемане на откуп като " комплицирана " и съобщи, че хакерите са употребявали нови техники за офанзива. Смята се, че зад офанзивата стои хакерската група RansomHouse.

" Няма да им платим и цент ", съобщи шефът на каталунските телекомуникации Серхи Марсен.

Важно е да се означи, че хакерите към момента не са поискали заплащания в подмяна на данните. Инцидентът се проверява от каталунската полиция, дружно с Европол и Интерпол, написа Анадолската организация.

" Разполагаме с доказателства, че е имало приключване на данни, и сега ги проучваме ", сподели Марсен.

RansomHouse е киберпрестъпна интервенция за добиване на данни, която пробива мрежи и краде данните на задачите. Според IT компанията Avertium се счита, че тя е хакнала канадски орган за произвеждане на алкохол и хазартни игри, компанията за полупроводници AMD, шведска железопътна компания и Keralty, мултинационална здравна организация.

Вместо да поеме отговорност, RansomHouse упреква жертвите, че нямат добра отбрана, и желае заплащане за връщане на данните. Ако организацията не си заплати, групата разгласява част от откраднатите данни онлайн и ги пуска за продажба в тъмната мрежа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР