Властите на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР)

...
Властите на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР)
Коментари Харесай

Кипърските турци отвориха града-призрак Вароша

Властите на приетата единствено от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР) отвориха за гости крайбрежната линия на региона Вароша на окупирания град Фамагуста, съобщи кипърското гръцко издание " Филелефтерос ", представено от Българска телеграфна агенция.

Решението за това беше взето на среща на премиера на кипърските турци Ерсин Татар и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара във вторник.

 Кипърските турци взеха решение да отворят призрачния град Вароша: какво ще последва Виж още

Отговорът от Гърция не закъсня. Атина предизвести, че въпросът ще бъде подложен от Кипър и Гърция пред водачите на Европейския съюз на идната им среща в средата на октомври.

При днешното отваряне на Вароша (на турски Мараш) беше позволено влизането на жители, както и на представители на медиите под контрола на полицията на кипърските турци.

В известие в Туитър Татар написа: " Възстановяваме затворения Мараш за човечеството, за Кипър и за света. Заедно вървим от отворения Мараш към едно ново бъдеще " - в очевидна препоръка към един от предизборните му лозунги за президентските избори в неделя - " Към едно ново бъдеще ".

Районът Вароша е окупиран след турското навлизане в Кипър през 1974 година За разлика от останалите елементи на Северен Кипър, оттогава до през днешния ден той беше под директната администрация на турската войска и достъпът до него беше неразрешен. Според резолюциите на Организация на обединените нации заселването на който и да било в зоната, с изключение на на избягалите при нахлуването законни притежатели, е недопустимо.

Кипърските медии разгласиха и фотоси от подготовката за отварянето, на които се вижда служащи да почистват улици и да поставят нов асфалт. След затварянето си през 1974 година под въздействие на времето и естествените сили Вароша, в миналото най-известният морски курорт в Кипър, е в тежко положение.

Каква е реакцията на Атина: Въпросът още веднъж отива в Европейски Съюз

Решението за отварянето на Вароша провокира остра реакция от страна на Република Кипър и Гърция, както и безпокойствие от страна на Организация на обединените нации, Европейски Съюз и други интернационалните фактори.

Турция би трябвало да направи крачка обратно във връзка с Вароша, съобщи пред публицисти през днешния ден представителят на гръцкото държавно управление Стелиос Пецас в коментар за отварянето на окупирания и зарязан от жителите си регион на кипърския град Фамагуста, заяви телевизия Скай.

Пецас предизвести, че в противоположен случай въпросът ще бъде подложен от Кипър и от Гърция пред водачите на Европейския съюз идната седмица на съвещанието на Европейския съвет на 15 и 16 октомври.

Говорителят дефинира отварянето на достъпа до крайбрежието на Вароша като провокативно деяние, което нарушава съответните резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и е в несъгласие със скорошните изводи от срещата на върха на Европейски Съюз.

Пецас заяви, че гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис е разговарял с президента на Кипър Никос Анастасиадис, пред който е изразил цялостната поддръжка на Атина.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР