Властите на Ирак взеха решение временно да спрат всички пътнически

...
Властите на Ирак взеха решение временно да спрат всички пътнически
Коментари Харесай

Ирак откликна на исканията на ЕС и Литва и затвори вратата към Беларус

Властите на Ирак взеха решение краткотрайно да спрат всички пътнически полети за Беларус. Това заяви през днешния ден във " Facebook " иракското ръководство на гражданската авиация, съобщи ТАСС.

" Следвайки държавните постановления, Управлението на гражданската авиация на Ирак разгласи, че краткотрайно стопира всички полети от Ирак до Минск (Беларус) на " Ираки еъруейз " и на всички останали национални превозвачи ", се споделя в известието.

По-рано компанията " Ираки еъруейз " осведоми, че до 15 август стопира полетите за Беларус, употребявани съгласно Европейски Съюз за прекачване на мигранти от Близкия изток през Беларус в Литва.

Лукашенко заплаши през май, че ще пусне мигранти свободно да влизат на територията на Европейски Съюз в отговор на европейските наказания против членове на неговия режим поради подкопаването на демокрацията.

Минск съобщи през юни, че краткотрайно стопира да извършва съглашението за реадмисия с Европейски Съюз. Документът, подписан предишното лято, задължава Минск да приема експулсираните от Европейски Съюз незаконни мигранти, пристигнали от територията на Беларус.

От началото на годината на литовско-беларуската граница са арестувани над 4000 незаконни мигранти - 50 пъти повече, в сравнение с през цялата 2020 година, което сътвори за Литва проблем с настаняването им, припомня организацията.

Вилнюс приветства решението на Багдад краткотрайно да спре пътническите полети за Беларус, написа през днешния ден в " Туитър " външният министър на Литва Габриелюс Ландсбергис. Той насочи към управляващите на Ирак апел за по-нататъшни взаимни дейности за битка с незаконната миграция.

" Само посредством взаимна работа ще можем да унищожаваме мрежата за контрабанда на хора в Европейски Съюз ", означи литовският общественик.

 Вилнюс дава по 300 евро на мигрант, в случай че се върнe в родината си Виж още

Беларуската организация за отбрана на границата съобщи в петък, че е стегнала контрола по границата си с Литва, с цел да попречи на литовските управляващи да изпращат мигранти назад в Беларус.

В края на предишния месец ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел изиска от иракските управляващи пояснения за потреблението на багдадското летище за изпращане на мигранти в Беларус, откъдето те минават нелегално в Литва.

" Създаден е маршрут. Иракските мигранти се транспортират от Багдад до Минск, по-късно с рейс до литовската граница, която минават незаконно. Това е отговорът на Беларус на глобите ", твърди Жозеп Борел в изявление, оповестено на 29 юли от испанския ежедневник " Паис ".

" За страдание, мигрантите още веднъж се употребяват като оръжие ", отбелязва той.

Полша също се оплака за увеличение на мигрантския напън през границата с Беларус.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР