ВКС потвърди 25 г. затвор за Теньо Енчев, убил 19-годишната

...
ВКС потвърди 25 г. затвор за Теньо Енчев, убил 19-годишната
Коментари Харесай

ВКС потвърди 25 г. затвор за Теньо Енчев, убил 19-годишната майка на детето си

ВКС удостовери 25 година затвор за Теньо Енчев, умъртвил 19-годишната си другарка в град Айтос, оповестиха от Върховен касационен съд. Решението е дефинитивно.

Тричленният състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в действие решението от 24 юли 2019 година на Апелативен съд - Бургас.

Във Върховен касационен съд е получено съобщение от прокурор за подхванати дейности по осъществяване на наложеното от съда наказване.

Делото във Върховен касационен съд е формирано по касационни тъжби от подсъдимия Теньо Енчев и неговия бранител. То е против решението на Апелативен съд - Бургас, който удостоверява присъдата на Окръжния съд в Бургас.

С тази присъда подсъдимият Енчев е приет за отговорен за ликвидиране, осъществено по изключително непосилен метод за умрялата и с особена свирепост, като действието е осъществено при изискванията на рисков рецидив. Това е повода да му бъде наложено наказване " отнемане от независимост " за период от 25 години.

Енчев е наказан да заплати и 150 000 лева, както и 200 000 лева на детето на убитата и на нейната майка, които са претърпели неимуществени вреди от гибелта на тяхната близка. Освен кръвнината, той би трябвало да заплати и 3000 лв. за непозволеното увреждане.

В претекстовете на тричленния състав на Върховен касационен съд се акцентира, че Енчев е признал напълно обстоятелствата и събитията, изписани в обстоятелствената част на обвинителния акт. Няма данни това да не е направено непринудено, без той да схваща естеството на процедурата и последствията от нея.

Прието е, че самопризнанието му се поддържа от доказателствата по делото, освен това законосъобразно.

Върховните съдии акцентират, че фокусът на произнасянето е върху наличието на обстоятелствената част на обвинителния акт и отразените в нея съставомерни обстоятелства и условия, които рефлектират върху приложението на материалния закон, както и признатото в тази връзка от решаващите съдилища. Фактите сочат ликвидиране, " осъществено по изключително непосилен метод за умрялата и с особена свирепост ". Всичко това е прието от дееца и той и неговата отбрана не могат да оспорват доказателствата в тази връзка, обосновават се магистратите.

Според тях убийството не е направено без предумисъл. " Цялостното развиване на държанието на Енчев, довеждащо до ескалация на насилието по отношение на пострадалата, както то е разказано в обвинителния акт, не дава опция за никакъв размисъл за наличие на непредпазлива виновност във връзка с настъпилата гибел ", безапелационни са съдиите от Върховен касационен съд.

Според отбраната подсъдимият не желал да убие майката на детето си, а единствено " да я накаже ", тъй като тя издухвала цигарен пушек в лицето на детето.

В претекстовете на Върховен касационен съд написа: " Липсва обаче съществуване на сходен измежду фактологията по обвинителния инструмент. Тъкмо противоположното, в него изрично е отразено, че потърпевшата по никакъв метод не е предизвикала насилието против себе си. И тъкмо това е прието от дееца по реда на член 371, т. 2 и сл. от Наказателно-процесуален кодекс. Да не приказваме, че заради съответната изява на дейностите на Енчев, претенцията мъчно би могла да се осмисля на плоскостта на неналичието на предумисъл, даже и да бе признат третираният факт ".

Припомняме, на 16 юни 2018 година стана ясно, че 19-годишна жена е пребита до гибел. Арестуван бе бащата на дете й.

27-годишният Теньо Е. беше упрекнат, че на 17 юни 2018 година съзнателно е умъртвил по изключително нечовечен метод майката на детето си - 19-годишната Ивета Т.

След задържането си мъжът направи цялостни признания. Той беше оставен в ареста с претекстовете, че може да се укрие или да извърши друго закононарушение. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР