ВизиткаПетър Торнев е директор на Технологичния център на Accenture България.

...
ВизиткаПетър Торнев е директор на Технологичния център на Accenture България.
Коментари Харесай

Технологиите имат водеща роля за постигането на устойчив бизнес

Визитка Петър Торнев е шеф на Технологичния център на " Accenture България ". Като част от световното семейство на компанията той и екипите му се занимават с даването на необятен набор от услуги в региона на цифровите технологии, облачните пространства и сигурността.Петър Торнев ще взе участие като преподавател в конференцията Future of Work Summit: Creating change, проведена от " Капитал ", която ще се организира на 27 октомври. В панела How to lead in an era of constant change ще се приказва какъв брой е значимо днешните водачи да предефинират политиките си за работа и да засилят връзката със своите чиновници, какво стимулира гениите в софтуерните компании, както и какви са основните фактори за задържането на фрагменти, изключително по време на рецесия. Какво демонстрират наблюденията ви - рецесиите накараха ли фирмите ускорено да внедрят софтуерни решения?
- Ако приказваме за пандемията - да, несъмнено. Компаниите започнаха доста по-бързо да внедряват разнообразни софтуерни решения, тъй като рецесията забърза цифровите трансформации и наложи доста високо движение за всички - бизнеси и компании, водачи, консуматори. Фокусът се реалокира върху удобството и комфорта на хората, които имаха потребност да вършат всичко от у дома, през телефона, таблета. Това сподели на фирмите, че могат да бъдат цифрови и да употребяват новаторски решение - AI, автоматизация, облачни услуги и така нататък Всичко това е отлично, само че би трябвало да се има поради, че тази цифрова промяна има потребност от цялостна тактика, верен сътрудник и проект. В противоположен случай тя по-скоро би се забавила или не би се случила по допустимо най-хубавия метод.
Кои са новите браншове, в които българското отделение на компанията извършва планове?
- " Аксенчър " на световно равнище развива активността си в над 40 разнообразни бранша, тъй че непрекъснато има нещо ново като посока в работата ни. Все повече работим с данни (Data), Salesforce, SAP Hybris, реактивни технологии (React, Angular, Vue,) ускоряваме фокуса и в облачните технологии (Azure, AWS, JCP). Може би най-актуалният бранш, в който се развиваме, е устойчивото развиване (Sustainability). Разработваме планове, свързани с кръговата стопанска система - нещо, в което мощно имаме вяра като компания. Търсим решения за проблеми в областта на пакетирането, преработването и така нататък През 2021 година започнахме работа по план с един от нашите световни сътрудници за Responsible Design and Production (RDP) артикул, който цели премахването на боклуци и понижаване на замърсяването, циркулирането на артикули и материали и регенериране на природата. Решението се построява за потребностите на най-големите компании в промишлеността за пакетирани артикули и оказва помощ на производителите да ръководят своите отговорности по отношение на съществуващите регулации, надзор, разход и доклад на употребяваните материали за пакетиране.
В каква посока се трансформира водачеството в една по-несигурна за бизнеса световна среда?
- Посоката, в която всички би трябвало да вървим, е постигането на резистентност, само че в доста повече аспекти от това, за което сме привикнали да приказваме. Разбира се, опазването на околната среда, потреблението на технологии, предлагането на качествени услуги, както и използването на устойчиви практики по повод веригите на доставка са единствено част от това, което можем да реализираме. Компаниите би трябвало да се стремят да бъдат устойчиви и да работят интензивно и във връзка с хората. Грижата за тях, вложенията, които се вършат в образованието и развиването им, политиките за I&D - това са значими тематики, по които всяка компания би трябвало да работи, с цел да бъде устойчива. Фокусът върху това оказва помощ да привличаме, развиваме и задържаме най-хубавите хора. В тази категория попада и непрекъснатият ангажимент към бизнес етиката и правата на индивида. За нас като компания това е основата, върху която градим доверие.
Реклама Кои са главните провокации пред ръководството на фирмите?
- Вследствие на това, че от ден на ден бизнеси стават цифрови, а други бързат да станат, потребността да мислим и да работим за постигането на резистентност става все по-голяма. Едно от провокациите в ръководството на фирмите е тактиките за тази цифрова промяна да бъдат обвързани с тези за резистентност.

Също както цифровата промяна изисква от всяка компания да се трансформира в софтуерна такава, всеки бизнес би трябвало да се стреми да бъде резистентен, като технологиите още веднъж имат водеща роля за постигането на това. Софтуерът е в основата на всички тези технологии и до момента в който той ръководи интелигентните решения, фирмите би трябвало да приспособяват метода, по който го проектират, създават, внедряват и употребяват, тъй че въглеродният им отпечатък да бъде редуциран до най-малко.

За да бъде това неразделна част от техните проекти за резистентност, има три благоприятни условия.

Едната е посредством самите технологии, които да подтикват разнообразни начинания за резистентност и трансформиране на бизнес модела. Такъв образец е потреблението на deep learning логаритми, които пресмятат трафика от хора в метрото и на база това контролират отоплението или усъвършенстват разписанието на влакчетата. Втората опция е посредством реализиране на резистентност в самите технологии - основаването и използванeто на така наречен green software е огромно предизвикателство, тъй като е обвързвано с премерване и следене на неговото влияние върху ESG и гарантиране, че технологиите са проектирани, създадени и внедрени по резистентен метод. Третата е постигането на цялостна резистентност, което значи основаване на екосистема от сътрудници - софтуерни компании, стартъпи, организации с нестопанска цел и държавни такива, която да употребява технологиите по нов метод за решаването на комплицирани проблеми за обществото и реализиране на устойчиви резултати.
Реклама Какви спомагателни умения търсите във вашите чиновници и нови фрагменти на фона на смяната на работната среда вследствие на пандемията?
- Преди всичко акцентираме на мотивацията за развиване и учене на хората, отношението към работата, както и желанието им да се впускат в предизвикателни планове. Базовите знания са нужни, несъмнено, само че с времето хората могат да получават всевъзможни механически умения. Затова и непрестанно влагаме в това и осигуряваме разнообразни образования в настоящи и основни области.

В момента все по-важни са уменията за работа в cloud - реализиране на повече еластичност и адаптивност, облекчение на възходящите потребности от запаси, по-добро ръководство на повишаващите се упования измежду клиентите и по-добро ръководство на потреблението, опростяване на ИТ, скалируемост на облака, прекосяване към everything as-a-service и други

Уменията за основаване на green software също са основни. В софтуерния център на " Accenture България " всички чиновници на съответстващи функции минават през такива образования, с цел да могат да употребяват енергийно ефикасни и екологични практики в създаването му. Това включва избор на платформи, езици за програмиране, планиране на софтуерна архитектура и DevOps, с които да се пести сила, както и да се понижи софтуерът с висок въглероден отпечатък. Предлагаме и образования, свързани с тематики като климат, кръгова стопанска система, устойчиви облачни услуги, ИТ и програмен продукт. Освен основаването на софтуерни решения за нас е значимо нашите експерти да имат този повсеместен взор и да сътворяваме по-отговорни бизнес модели.
Свързани публикации Бъдещето на извършването на покупки: търгове, предавани онлайн в обществените мрежи 16 август 2022, 10:27 Социалната търговия и гласовите команди са основни за бъдещето на онлайн бранша 2 юни 2022, 16:43 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР