ВизиткаМиклош Шмит има над 20-годишен опит във финансовия сектор, управлението

...
ВизиткаМиклош Шмит има над 20-годишен опит във финансовия сектор, управлението
Коментари Харесай

Устойчивото развитие е наш основен стратегически приоритет и върви ръка за ръка с растежа

Визитка Миклош Шмит има над 20-годишен опит във финансовия бранш, ръководството на веригата на доставки и проджект мениджмънт в разнообразни огромни интернационалните компании. Работил е 13 години за IBM, както и за фирмите Diageo, Mylan и Colfax. Има богат интернационален опит като началник на центрове за споделени бизнес услуги и в построяването, стабилизирането и усъвършенстването на локални и интернационалните организации. Заемал е управителни позиции в разнообразни страни по света, сред които Унгария, Германия, Съединени американски щати и Сингапур. През ноември 2019 година той се причислява към Cargotec Business Services като световен управител на Центъра за споделени услуги и общоприет управител на " Карготек България ". Визитка Миклош Шмит има над 20-годишен опит във финансовия бранш, ръководството на веригата на доставки и проджект мениджмънт в разнообразни огромни интернационалните компании. Работил е 13 години за IBM, както и за фирмите Diageo, Mylan и Colfax. Има богат интернационален опит като началник на центрове за споделени бизнес услуги и в построяването, стабилизирането и усъвършенстването на локални и интернационалните организации. Заемал е управителни позиции в разнообразни страни по света, сред които Унгария, Германия, Съединени американски щати и Сингапур. През ноември 2019 година той се причислява към Cargotec Business Services като световен управител на Центъра за споделени услуги и общоприет управител на " Карготек България ". Г-н Шмит, превозът, веригите на доставки бяха съществено наранени от рецесиите през последните три години - коронавирусната пандемия, войната в Украйна, инфлационната вълна. Какъв е резултатът от тях върху работата на " Карготек " и какви промени в бизнес тактиката си направихте, с цел да гарантирате развиването на компанията?
Наистина доста външни и съществени фактори и събития оказаха въздействие върху международната търговия през последните години, което неизбежно се отрази в посока усилване на несигурността. Cargotec, сходно на други компании, първоначално също беше наранена, само че съумя бързо да премине през тези трудности и сега сме в доста мощна позиция на пазара. Колкото до Украйна, със страдание наблюдавахме по какъв начин спорът прерасна във война и поддържаме всички хора, които са наранени от това жестоко нарушение на човешките права. Въпреки ужасните последици от войната като цяло резултатът върху бизнеса на Cargotec е доста стеснен, защото ние нямаме доста бизнес във или със Русия или Украйна.

Компанията е в доста устойчиво финансово положение. През първото тримесечие на 2023 оперативната облага доближи рекордно високи равнища, като в главните ни бизнес посоки е повишена с 62%. Продажбите също са се нараснали с 26% на годишна база за интервала до 1.1 милиарда евро.
Реклама Дейността на " Карготек ", главните услуги, които оферирате в бранша на превоза, са мощно свързани със зеления преход в стопанската система, устойчивото развиване, смарт решенията в бизнеса. Кои са основните задания пред вас за реализирането на тези цели?
- Трансформацията към един по-устойчив свят се отразява и на бизнеса на Cargotec. Ние работим в посока световната температура да не се увеличи над 1.5 градуса, за така наречен кръгова стопанска система, като решаваме проблемите на нашите клиенти, свързани с устойчивото развиване. В същото време се стремим нашите упоритости, свързани с околната среда, да са основани на сигурни, приобщаващи, транспарантни и етични бизнес практики.

Екопортфолиото на основните ни бизнес посоки Hiab и Kalmar са най-значимите принадлежности за реализиране на задачите ни, свързани с климата и общото ни показване. Добрата вест е, че поръчките и продажбите на такива артикули означиха рекорден растеж през 2022 година Това от своя страна спомогна за понижаване интензитета на нездравословните излъчвания (измерван в тона въглероден диоксид на едно евро стойност на поръчка).

В съвсем всички промишлености растежът на продажбите върви ръка за ръка с увеличение на нездравословните излъчвания. Често, както е казусът и с Cargotec, това се случва, тъй като по-голямата част от излъчванията се генерират по време на етапа на използването на продукта (в Cargotec делът на излъчвания в тази фаза е бил 73% през 2022 г.). Отслабването на връзката сред продажбите и нездравословните излъчвания, или така наречен decoupling, е едно от най-големите провокации, с които фирмите се сблъскват сега. Въпреки това има метод и бизнесът да пораства, и излъчванията да понижават и това е продажбата на " верните " артикули. Звучи просто, само че не е.

От позиция на климата " верните " артикули за Cargotec са от нашето екопортфолио, което оказва помощ на клиентите ни да понижат климатичния си отпечатък. Реалността е, че с цел да сме конкурентоспособни и в бъдеще, би трябвало да продаваме повече електрически и други артикули от екопортфолиото и да понижим продажбите на такива, задвижвани с дизел.
Реклама С какво помагате на своите сътрудници и клиенти да реализират действителни резултати в тази тенденция? Какви решения и разработки за резистентен бизнес включва в този момент екопортфолиото, което създадохте преди близо 6 години?
- Ще продължаваме интензивно да предлагаме на нашите клиенти артикули от екопортфолиото ни и да им оказваме помощ да видят всички изгоди от електрическите и екоефективните артикули - от пестенето на запаси до понижаване на нездравословните излъчвания. Разбира се, ще продължим и да развиваме нови артикули в екопортфолиото и да извеждаме от приложимост продуктите, които се задвижват с дизелово гориво.

Производството на стомана е още един фактор, който способства за увеличение на излъчванията от нездравословни газове в международен мащаб. Стоманата се употребява в съвсем всяка промишленост, в това число транспортната и машиностроителната, в която оперира и Cargotec. Една машина, създадена от Cargotec, нормално съдържа 70% стомана, главен материал в нашия бизнес.

Стоманодобивната промишленост генерира 7-9% от световните излъчвания на въглероден диоксид главно поради количествата, в които се създава, и потреблението на изкопаеми горива за производството й. Един от методите да се понижат излъчванията от стомана е да се понижи употребяваното количество. Hiab, едно от главните бизнес посоки на Cargotec, към този момент съумява да понижи тежестта на някои от крановете си, като се пренасочи към използването на по-малко количество, само че по-здрава стомана. Новите кранове са по-леки, което дава опция на камионите, на които са инсталирани, да носят по-голям товар. Това е идеално за клиентите ни както от екологична, по този начин и от финансова позиция.

Оборудването на Kalmar, другото основно бизнес поделение на Cargotec, е основано да подвига огромни тежести, като да вземем за пример товарни контейнери. Това значи, че би трябвало да използваме тежки материали, с цел да стабилизираме машините. Освен че се опитваме да използваме по-малко количество стомана и да вършим оборудването по-леко, се фокусираме и върху намирането на различни материали с по-малък въглероден отпечатък. Едната от вариантите е потреблението на необработени естествено тежки материали, като камък да вземем за пример, който да размени стоманата като противотежест за част от оборудването ни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР