ВизиткаКирил Петков беше избран за служебен министър на икономиката, като

...
Коментари Харесай

Кирил Петков: Ще поканим на публично изслушване големите клиенти на ББР

ВизиткаКирил Петков беше определен за длъжностен министър на стопанската система, като главната му поръчка за късия период на кабинета е да внесе повече бистрота в ръководството на държавните компании и банката във ведомството. Той е сериен бизнесмен с няколко плана зад тила си, като през годините с изключение на със своя бизнес постоянно се е заел и с публични дела. Разговаряме с него след разкритите от него данни за най-големите кредитополучатели на Българската банка за развиване за това какво е заварил вътре и какво следва.
Една от първите тематики, които повдигнахте като министър, беше ББР. Колко тревожна е картината, която забелязахте в банката?

Още на първи ден като встъпих в служба, на моето бюро стоеше планът на одитен отчет на Сметната палата в банката от месец март 2021 година Той още не е заключителен, само че в него забелязах следните изводи: " Недостатъчна гласност и бистрота по повод осъществяването на тактиката на ББР ". Това беше едно от първите изводи, а наред с това: " Категорията на огромните предприятия също е обект на засилено кредитиране, като ориентираните към тях финансови запаси съставляват близо ½ от кредитния портфейл на банката ".

Това ме насочи, че там би трябвало да създадем една бърза инспекция какъв е кредитният портфейл на банката. В различен отчет, който ми беше възложен, видях топ 10 кредитни експозиции на банката. От тях два бяха обществени - Държавната консолидационна компания и друго държавно ведомство. Но останалите 8 бяха към частни компании, които бяха с голяма централизация - общата сума беше 946 млн. лева И аз бях заинтригуван да видя, че банка за дребни и междинни предприятия, чиято концепция е да подкрепя експортно насочени, новаторски, започващи компании, които имат потребност от спомагателна поддръжка, вместо това е насочила близо 1 милиарда лева към големи компании. Уставът и законът за ББР не допускат този вид кредитиране, а същинският стопански смисъл тази банка да съществува - още по-малко. И това стана един от първите ми цели - да създадем преглед на тактиката на ББР, по какъв начин се вземат тези решения, каква е прозрачността и какви са действителните цели на тази банка. Тя може да бъде същински инструмент, тъкмо когато стопанската система и засегнатите дребни компании се възвръщат, в случай че спре да отпуска неразбираеми големи заеми към компании, които на пръв взор не способстват за експорта и конкурентоспособността на българската стопанска система. Ръководството на ББР съобщи в понеделник, че ще оказва цялостно подпомагане. Срещнахте ли се с него да поискате пояснения?

Не желая самолично да влизам, да се срещам и да върша персонален одит. Затова събрах група от специалисти, в действителност положителни в региона на банкирането, и сътворих така наречен Комисия за бистрота и надзор на обществените средства. В нея влизат и специалисти от одитната дирекция в Министерство на стопанската система и от АДФИ. Комисията към този момент е назначена с моя заповед от 17 май и тя към този момент има за задача освен да приказва с надзорния съвет, само че действително да изиска всички документи за всички заеми над 1 млн. лева

Отделно желая да направя изцяло транспарантни срещи. В ролята си на министър аз не съставлявам себе си, а българското общество, и по тази причина другата седмица ще извикаме всеки един от надзора на публично чуване, като там ще задаваме значимите въпроси и ще желаеме пояснение за осемте огромни заема, които персонално мен ме стреснаха. Надявам се и представители на тези осем компании да бъдат по този начин положителни да дойдат до министерство на стопанската система и да ни обяснят за техните заеми. Ако ние сме се заблудили, а те са експортно насочени с висока добавена стойност и желаят да излязат на международните пазари, само че по някаква причина не могат да се кредитират от частните търговски банки, да го разберем. Идеята ми е да няма диалози на четири очи и в затворени стаи, а всичко да бъде транспарантно, онлайн, пред комисия от специалисти, които желая най-после да ми дадат един отчет, който също ще бъде качен в новата секция на уеб страницата на министерството зад бутона " Прозрачност ". Така и публицисти, и всеки, който желае, ще може да го прочете, като само доста ще внимаваме да не нарушим закона за банковата загадка. Затова и в този момент не даваме елементи за точните придвижвания на парите, а общите линии, които са значими за необятната аудитория. Колко са заемите над 1 млн. лева, които би трябвало да се прегледат?
Капитал - брой 20 Още не знам, видял съм единствено информация за най-големите заеми, от която светна лампата. Това ще бъде изследвано от комисията. За доста от тези огромни експозиции от години има медийни изявления. Има ли някаква диря в икономическото министерство те да са провокирали терзания или реакция? Аз не открих нищо до този миг, което да демонстрира някакъв вид одит или запитвания за тези заеми - по какъв начин са отпуснати и по какъв начин способстват за задачата й. Аз персонално се срещнах с журналистическите следствия по тематиката, в това число и с огромна част от тези, оповестени във вашата медиа. Това, което ме тормози, е, че в тях се разказва индиректна връзка с господин Делян Пеевски при четири от тези компании. Доколкото знам, заявените крайни притежатели са други, само че четейки следствията, се вижда такава връзка. Това е едно от другите неща, които ще се опитаме да изследваме. Бихте ли поканили и господин Пеевски на обществено чуване? Задължително, в случай че забележим официална връзка. Искаме да поканим представители на компаниите, само че в случай че можем да поканим и хората, които фактически вземат решения, наложително ще го създадем. Считате ли, че отвън казуса с целесъобразността на тези заеми има и подобен със законосъобразността им?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР