ВизиткаДоц. д-р Петя Чавеева е председател на управителния съвет на

...
Коментари Харесай

Доц. д-р Петя Чавеева: Защо трябва да се оцени рискът от генетични заболявания на плода

ВизиткаДоц. доктор Петя Чавеева е ръководител на управителния съвет на Асоциацията по майчино-фетална медицина и началник фетална хирургия в Медицински център " Д-р Щерев ". Тя е акушер-гинеколог, експерт по фетална медицина и вътреутробна фетална хирургия. Завършва Медицинския университет - София, през 2007. През 2010 - 2013 година минава тригодишна специализация при проф. Кипрос Николаидес по фетална медицина и фетална ендоскопска хирургия към King`s College Hospital, UK. Последната година от образованието й в школата му е за лазерната коагулация на кръвоносни анастомози при затруднение на монохориална плацентация и миниинвазивна фетоскопия. Има и документ за подготвеност по фетална ехокардиография от проф. Линдзи Алън. Доц. Чавеева е интернационален преподавател с присъединяване на авторитетни интернационални научни конгреси в областта на феталната медицина, пренаталната диагностика и миниинвазивната фетална хирургия, като е определена за ръководител на АМФМ на 22 май 2021 година Как способстват методите на майчино-феталната медицина за намаляване на рисковете по време на бременност за майката и плода?
Майчино-феталната медицина е субспециалност, която употребява най-иновативните средства за навременна високоспециализирана диагностика на бременността, с цел да откри рискови фактори, които биха довели до увреждане или страдалчество за плода, с цел да ги профилактира и по опция - предотврати. Тя дава опция за извънредно прецизна оценка за това дали бременността протича без затруднения, или има характерни проблеми, преди още да са намерили към момента своя клиничен израз.

Целта ни е благодарение на модерно съоръжение, способи и знания да оценим съществуването на висок риск от генетични, структурни, хромозомни болести. И освен тях, а и всички положения, които могат да навредят на положението на плода и на живота на майката.

Сериозно достижение на асоциацията ни е въвеждането на първокласен скрининг за хромозомни болести в първия триместър на бременността. Увеличи се достъпът на дамите с помощта на все по-големия брой подготвени експерти и насочването към профилираните центрове. Така се реализира понижаване на инвазивната диагностика, което е от голяма важност за понижаване на непотребните операции поради многото подправено позитивни резултати в предишното.
Какви са последните нововъведения в майчино-феталната медицина?
Имах достойнството преди 7 години в МЦ " Д-р Щерев " да извърша с екипа си първите вътреутробни интервенции. Последваха редица фетални интервенции, които спомогнаха бременностите да завършат сполучливо. Като първи избор феталната хирургия се употребява, когато се откри, че лекуването е дейно. Лазерната намеса при плацентарен трансфузионен синдром е разказана в огромно рандомизирано изследване като първи способ на избор. При диафрагмална херния също се потвърди, че е най-хубавото допустимо лекуване все още. Феталната хирургия е разрастваща се компетентност и непрекъснато покачва индикаторите си за успеваемост. Като благонадежден нов способ се утвърждава вътреутробното лекуване на спина бифида.
Как предавате своето познание?
Споделяме знанията и опита си необятно и безплатно, всичко, което сме научили и усвоили в практиката си, както ни е учил нашият наставник проф. Кирпос Николаидес от King`s College Hospital, Англия. Мисията ни като експерти по фетална медицина е качественото следене на бременността и контролът на всички рискови фактори за плода и майката да бъдат налични. Ето за какво организираме своите конгреси всяка година. На петия ни конгрес имахме честа да чуем пленарния преглед на проф. Николаидес. За следващ път той ни сподели визията си за науката ни за запазване на майчиното и феталното здраве.
Здраве Актуалните тематики от сезона, свързани със болести, лекувания и лекарства
Обсъждахме държанието при усложнена монохориална бременност с проф. Персико, предварителната защита на мъртвораждане с проф. Аколекар, методите за неинвазвно проучване на хромозомни аномалии с проф. Гил и най-важните маркери в скрининга през първи триместър с проф. Пласенсия. Имахме сесия кардиохирургия при новородени със специфичен посетител проф. Луканов - шеф на Клиниката по детска кардиохирургия в Хайделберг.

България също има своя принос, който акцентираха сътрудниците от София, Плевен, Пловдив, Варна и други, само че има и своя път напред. Акцент в конгреса ни, станал традиция, бе безплатният курс по профилирана ехографска диагностика Hands on. За поредна година събрахме АГ експерти, генетици, кардиолози, уролози, ендокринолози, неонатолози, хирурзи, специализиращи лекари и студенти, които желаят да надградят познанията си в майчино-феталната медицина.
Какви са огромните задания пред асоциацията ви през днешния ден?
Основна задача е да не стопираме да се надграждаме като специалисти, да споделяме и да черпим познания от нововъведенията и водещите центрове в света. Ще продължаваме да се борим за достъп, качество и успеваемост на майчиното и детското здраве у нас. В стеснен проект това включва скринингите за прееклампсия, прибързано раждане, структурни недостатъци да станат налични като скрининга за хромозомни аномалии в I триместър.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР