Вицепремирът Асен Василев даде висока оценка за действията на МВР

...
Вицепремирът Асен Василев даде висока оценка за действията на МВР
Коментари Харесай

Асен Василев за акцията срещу Борисов: Най-накрая се действа

Вицепремирът Асен Василев даде висока оценка за дейностите на Министерство на вътрешните работи по време на акцията против Бойко Борисов и членове на някогашния му кабинет, като отхвърли обвиняванията на ГЕРБ в принуда и политическа чистка. 

Той подсети, че следствия за корупция се правят и във Франция по отношение на някогашния президент Никола Саркози, и в Австрия по отношение на досегашния канцлер Себастиан Курц, като сподели: " Най-накрая влязохме в Европа ".  

Василев позволи, че следствието се води по сигнала на Васил Божков за плащан рекет на Борисов и Владислав Горанов, както и по отчет на Агенцията за държавна финансова ревизия от 2021 година, който удостоверява ощетяването на бюджета с над 500 млн. лева от неплатени държавни такси от хазартния оператор на Божков. 

" Най-накрая се работи, което съгласно мен е една доста хубава стъпка. АДФИ откри, че има нанесена вреда на бюджета в размер на 556 млн. лева поради бездействието на Комисията по хазарта на директно послушание на господин Горанов. Това беше изпратено от служебния кабинет на българската прокуратура и не бяха подхванати никакви дейности да се защитят тези пари на данъкоплатците. Най-накрая виждаме, че има най-малко една дребна стъпка в тази посока ", сподели Асен Василев. 

На въпроса дали дейностите на Министерство на вътрешните работи може да се окачествят като принуда, Василев направи отпратка към дейностите на полицията и на прокуратурата по време на митингите против кабинета на ГЕРБ през 2020 година и при показния арест на кмета на " Младост " Десислава Иванчева през 2018: 

" Хайде да си приказваме за принуда, желаете ли? Репресия е, когато студентите ги бият зад колоните на Народното събрание. Репресия, е когато оковеш човек и 5 часа го държиш с белезници на площада, с цел да го гледат всички и да го снимат всички. Това е принуда. В това, което видяхте нощес, имаше ли такива фрагменти? Нямаше. Защо нямаше такива фрагменти? Защото полицията си прави работата по закон "

" До момента законът е спазен. Наложена е 24-часова мярка по законовия ред. Няма никакви полицейски произволи - да хвърляш някого по очи, да казваш " Ти си нарушител ", няма изтекли фрагменти от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи по какъв начин всякакви хора се унижават и арестуват. В момента законът е спазен до буквата ", сподели той. 

На коментар, че арестите може да са за " похищение на вниманието " от хипотетични решения за даване на военна помощ на Украйна, Василев отхвърли тази версия: " Държавата не може да даде един гвоздей без автограф на Министерството на финансите. В Министерството на финансите не е постъпвало такова искане под никаква форма за никакви оръжия ". 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР