Данъчни облекчения срещу извънреден труд. Това е мярката, която обсъжда

...
Данъчни облекчения срещу извънреден труд. Това е мярката, която обсъжда
Коментари Харесай

Повече часове на работа - по-нисък данък. Как Германия ще стимулира икономиката си

Данъчни облекчения против ексклузивен труд. Това е мярката, която разисква Германия, с цел да подтиква стопанската система си, да я направи по-конкурентоспособна и да накара хората да работят повече, в сравнение с в този момент, написа Financial Times.

Предложението е част от " проект за напредък ", подготвян от ръководещите, който се чака да бъде публично показан идващия месец. Друга концепция е повече прекарано време в офиса да води до обществени придобивки.

Идеята се дискутира в продължение на няколко месеца, като главната цел е да се компенсира спадът в работните часове след пандемията от COVID-19. Наред със застаряващото население - проблем, който съществува на всички места в Европа - това е едно от главните провокации пред растежа на немската стопанска система, написа изданието.

В множеството страни от Европейския съюз работното време съгласно трудовото законодателство е 40 часа на седмица - или 8 часа дневно при 5 работни дни. Има страни, които тестват и 4-дневна работна седмица при опазване на броя часове. Всичко над това в общия случай се счита за ексклузивен труд. Той следва да се заплаща допълнитвлно.

Как се работи в Европа? А в България?

Данните на Евростат демонстрират, че в Европейски Съюз с максимален дял на спомагателни работни часове е Исландия - 13,8% от наетите през 2023 година са превишавали 40-те часа седмично.

Следва Гърция, където 14,3% от чиновниците са полагали ексклузивен труд през предходната година.

България е страната в дъното на класацията с едвам 0,4% дял на спомагателна работа отвън регламентираните по закон часове. Освен това процентът на наетите, които работят повече, прогресивно понижава. През 2021 година е бил 1,2%, а през 2022 година - 0,7,%

В Германия също се следи спад в каузи на работещите изключително - от 6,5% през 2021 година до 5,4% през 2023 година

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР