Вицепремиерката по ефективно управление Калина Константинова се извини на украинските

...
Вицепремиерката по ефективно управление Калина Константинова се извини на украинските
Коментари Харесай

Калина Константинова се извини на бежанците от Украйна и отказа уроци по хуманност от ГЕРБ


Вицепремиерката по дейно ръководство Калина Константинова се извини на украинските бежанци за видеообръщението си, с което разгласи края на програмата за преместването им от хотелите по Черноморието. Тя беше извикана в Народното събрание по искане на депутатите от ГЕРБ-СДС, които желаеха оставката ѝ.

“Бих желала да поднеса своето опрощение на тези български и украински жители, които са се почувствали наранени от думите ми. Това не е била моята цел ”, сподели Константинова при започване на изявлението си.

Тя се обърна към депутатите от ГЕРБ с думите: “отказвам тъкмо от вас да получавам уроци по човечност ” и уточни, че по време на ръководството на партията бежанци “години наред живяха в центрове от този вид, в надалеч по-лоши условия ”.

Вицепремиерката беше подложена на рецензии поради обръщението си, с което на украинските бежанци два дни преди крайния период те да се изнесат от хотелите, в които бяха настанени по-рано. Тя сподели, че единствено “хората в същинска потребност, които нямат къде да отидат след 31 май ”, ще бъдат настанени краткотрайно в буферни центрове в Елхово и Сарафово.

До преместването на бежанците се стигна откакто държавното управление понижи обезщетенията, които дава на хотелиерите за настаняването на хората и част от тях отхвърлиха да вземат участие в програмата. Първоначално проектът беше хората да бъдат преместени в държавни бази. Липсата на интерес към проведения от страната превоз предизвика реакция на Константинова.

“Дните сред 29 и 31 май бяха три доста тежки дни, в които светлината на прожекторите беше ориентирана към Националния спешен щаб. На цяла България беше ясно, че задачата, която стои пред нас, е доста, доста сложна, че няма опит, от който да се поучим и че да се подслонят за три дни 60 000 индивида би било голямо предизвикателство ”, сподели Константинова в Народното събрание.

В четвъртък следобeд в буферните центрове в Сарафово и Елхово има малко под 500 души, сподели Константинова.

“Всеки от тях в границите на идващите 24 часа ще бъде изместен и настанен на място, съответно за неговите потребности ”, сподели Константинова. Тя добави, че в идващите дни щабът ще спре да употребява центъра в Елхово , тъй като от него няма потребност и има задоволително места в Сарафово.

Към момента 3000 украински бежанци към този момент са настанени в държавни бази. Други 12 000 са в хотели по новата стратегия на страната, добави Константинова.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР