Вицепремиерът Пеканов беше обещал до средата на юли Планът да

...
Вицепремиерът Пеканов беше обещал до средата на юли Планът да
Коментари Харесай

Станислав Младенов: Планът за възстановяване и устойчивост не бива да бъде ползван като инструмент за натиск

Вицепремиерът Пеканов беше заречен доникъде на юли Планът да бъде импортиран в Европейската комисия, към този момент сме 16-ти, а няма никаква обществена информация какво се случва, сигнализира специалистът от Съвета по стопанска система към Българска социалистическа партия - София

Планът за възобновяване и резистентност не трябва да бъде употребен като инструмент за напън при сформиране на държавното управление. Това предизвести Станислав Младенов, специалист в Съвета по стопанска система към Градската организация на Българска социалистическа партия - София. Той добави, че 12 страни от сряда към този момент имат зелена светлина да употребяват средствата от Европейски Съюз за възобновяване и резистентност за стимулиране на стопанските системи си и за възобновяване от последствията от Covid-19. Сред тях са Гърция, Португалия и Словакия.

" Докато у нас политиците си играят на сформиране на държавно управление и космонавтика, останалите страни от Европейски Съюз съумяха да приготвят качествени проекти, в които безвъзмездната финансова поддръжка не е сменена от заемни средства “, разяснява той.

„ Тези 12 страни към този момент може да подпишат съглашения за разпределяне на безплатни средства, както и на заеми, които ще обезпечат опция за авансово финансиране в размер до 13%. Разликата е, че тези европейски страни се трансформират в посока възходящо развиване. А ние тук се вършим на неприятни момчета в страшния филм. И продължаваме да затъваме в блатото на личната си мизерия и неплатежоспособност ", изясни специалистът.

Станислав Младенов прикани вицепремиера Атанас Пеканов ясно да съобщи какво се случва с Плана за възобновяване и резистентност. " Вече сме 16-ти юли, а той беше оповестил, че доникъде на този месец Планът ще бъде импортиран в Европейската комисия. Към този миг няма никаква обществена информация какво става. На уеб страницата nextgeneration.bg информацията не е обновена от 16-ти април. Към този миг всичко наподобява спряло. И сме в цялостно незнание. А всеки ден тук е от изключителна значимост ", съобщи Младенов.

Експертът към Съвета по стопанска система на Българска социалистическа партия - София още веднъж подлага на критика трансформирането на средства от безплатна финансова поддръжка в заеми. " Тези модели на финансиране един път към този момент бяха признати. А когато тръгнеш да ги променяш, се получава безусловно нова идея. Това разумно води до голямо закъснение. Към този миг съществува изцяло действителна заплаха България да не получи нито цент до края на годината по Плана за възобновяване и резистентност, в случай че той не получи зелена светлина от Европейска комисия до септември. Най-лошото от всичко е, че този План за възобновяване и резистентност е употребен като инструмент за напън при сформиране на държавно управление. А това не трябва да бъде допускано. В противоположен случай, с изключение на в дълбоката политическа рецесия, в която към този момент страната ни съществено е навлязла, доста скоро ще пристигна и тежка икономическа. А тя ще донесе апетит в страната ", изясни Станислав Младенов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР