Вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович

...
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович
Коментари Харесай

Сърбия призова Интерпол да не приема Косово

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович е изпратил писма до генералния секретар на Интерпол Юрген Щок и президента на организацията Ким Чен Ян, в които той изисква интернационалната полицейска организация да не преглежда повторна опция за приемане на Косово в нея, съобщи РТС.
В писмото си Небойша Стефанович декларира, че след Общото заседание на Интерпол в Дубай през 2018 година не са настъпили основни промени, които да доведат до отклоняване от решението за неприемане на самопровъзгласилото се Косово.
" Всъщност, единствената смяна е в интерес на отношението на Република Сърбия към това искане с повишаване на броя на страните, отдръпнали признаването на самопровъзгласеното Косово ", написа Стефанович.
В писмата си той повтаря причините на Сърбия, които безспорно демонстрират, че самото разглеждане на това приемане е жестоко нарушаване на интернационалното право, както и на най-висшите актове на самия Интерпол.
" Условията за приемане в Интерпол са регламентирани от Конституцията на Интерпол и Резолюцията по отношение на процедурата за допускане до участие в Интерпол, в която ясно се показва, че участието в Интерпол е допустимо единствено за действителни страни. Подобно обсъждане на дневен ред фрапантно би политизирало тази професионална полицейска организация и е в внезапен контрастност с Конституцията на Интерпол”, акцентира Стефанович.
Той напомня, че съгласно Конституцията на Интерпол " е строго неразрешено за организацията да подхваща каквато и да е интервенция или активност от политическо, военно, религиозно или расово естество " и че статутът на южната сръбска провинция е избран с Резолюция 1244 на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации, която Интерпол е длъжен да се зачита.
" Разглеждането на кандидатурата за участие на Косово сигурно би довело до влизането на Интерпол в действия от политическо естество, само че също и до инструментализирането му за политически цели. Становището на Сърбия по този въпрос бе ясно изразено в Дубай през 2018 година Затова смятам, че би трябвало да вземете поради мнението на Република Сърбия и да не разглеждате подаденото искане за участие в Интерпол”, заключава Стефанович.
Освен до генералния секретар и президента на Интерпол, министър Стефанович изпрати писма и до всички членове на Изпълнителния комитет поотделно с искане да гласоподават срещу членствотона Косово на идното съвещание.
Косово неотдавна подаде молба за участие до Генералния секретариат на Интерпол, който, в сходство с процедурите, я показва и на Изпълнителния комитет.
Комисията взема решение дали това искане ще бъде включено в дневния ред на Общото заседание на Интерпол и дали държавите-членки на Интерпол като цяло ще отговорят на настояването. Одобрението за участие изисква болшинство от 2/3.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР