Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел отказа да

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел отказа да
Коментари Харесай

Мария Габриел отказа да подпише меморандума

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел отхвърли да подпише меморандума за взаимно ръководство препоръчан от ПП-ДБ. Това тя разгласи на конференция в постройката на Министерството на външните работи (МВнР). Достатъчно дълго слушах коя е подобаващата позиция за Мария Габриел и по какъв начин би трябвало да се случат нещата, разяснява външният министър. 

Всичко има граници. Моите са, че не одобрявам страната да се ръководи при тотално неспазване на фундаментални правила на демокрацията, съобщи Габриел. Търпеливо дни наред и съзнателно не разясних предложенията за ротация както от страна на премиера Николай Денков, по този начин и от страна на обединението ПП-ДБ, уточни тя. Чух оферти да си заменяем местата с Денков, чух екзотика да прибавим още едно ново министерство, с цел да има за всички място. Излизам от среща на посланиците на Европейски Съюз и Съединени американски щати, на която ги срещнах по какъв начин аз разбирам ръководството на страната и какво считам да върша и да не върша, разяснява Габриел. 

По думите ѝ е тревожно, че документът оставя чувството за това страната да бъде разграничена сред две обединения, а самостоятелни регулатори, правосъдна система, службите и контролните органи да бъдат поделени в нарушаване на законодателството на страната за сметка на персонални цели и на партийни ползи. Текстовете от меморандума ясно и изрично сочат, че всъщност този документ предлага две политически сили да се спогодят в безусловно несъгласие с Конституцията, демокрацията и европейската процедура, сподели Габриел. Тя уточни, че всеки закон, обвързван с избора на съответните регулатори и контролни органи, съдържа ясни правила и точни условия за заемане на съответната служба и там изрично са посочени изискванията, на които съответното лице би трябвало да дава отговор.

Меморандумът влиза в несъгласие с българската Конституция, а тя за мен е главно управително начало на правовата страна и нейните разпореждания се съблюдават абсолютно, сподели Габриел. Според нея меморандумът е ултиматум и опит за смяна на закони съгласно партийните ползи, а по-подробен прочит демонстрира една-единствена цел – политическо преодоляване на самостоятелната правосъдна система, контролните органи и регулаторите.

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за съблюдаване на правила, съобщи Габриел. Тя означи, че правовата страна се управлява от правилото за върховенството на закона, основава правна и законодателна уредба. Реформите се вършат посредством изменение на законодателството, каквито са единствените благоприятни условия на Народното събрание, без да се намесват пълномощията на останалите управляващи, сподели Габриел.  

Вицепремиерът и външен министър разяснява част от предложенията. Относно правосъдната промяна Габриел съобщи, че тя е приоритет, само че и за „ най-големия дилетант е ясно, че всички амбициозни цели мъчно могат да бъдат реализирани в границите на девет месеца “. Това е стратегия за цялостен управнически мандат. Ако беше толкоз елементарно, за какво не го заложихме и постигнахме до този миг, или ще се изискват от мен с ясното схващане, че няма да могат да бъдат изпълнени, попита Габриел. Относно службите вицепремиерът попита какво постанова тези промени и за какво е закрепен срокът 1 юни 2024 година, който съответствува с предизборната акция за избор на членове на Европейския парламент. Габриел уточни, че липсват причини, претекстове, ясни правила по какъв начин ще станат тези промени, без да застрашат националната сигурност. Липсата на тези причини е доказателство, че това може да бъде тълкувано като следващ опит за заемане на постове, посредством които да бъдат овладявани службите, съобщи Габриел.

За електронното ръководство вицепремиерът уточни, че не е ясно какво постанова тази амбициозната активност в идващите девет месеца. Действащият министър на електронното ръководство се движи с защита от няколко месеца, в следствие от закани и напън от народни представители, сподели Габриел и добави, че заканите касаят публични поръчки. Този проблем към момента няма изясненост и предлагането за промяна в това министерство навежда на мисли за опит за замазване на корупционен скандал или преодоляване на министерство, разяснява Габриел.

Вицепремиерът уточни, че за Комисия за защита на конкуренцията се предлага законът да се трансформира всякога, според от това от какъв брой партии се състои обединението, която ръководи в даден миг. По димите ѝ това  е неприемливо и жестоко тъпчене на демократичните полезности на обществото ни.

За външната политика черно на бяло е документирано, че външната политика ще се води на два гласа. За мен външната политика се базира на националните ползи и цели и България би трябвало да приказва в един глас, сподели Габриел.

Тя уточни, че меморандумът е направен с небосвод до декември 2024 година, само че за интервал от четири години. На всеки девет месеца ли ще се подписват меморандуми или единствено за деветте месеца, в които министър председателят ще е от ГЕРБ, попита Габриел.

Вицепремиерът съобщи, че голяма част от управническата стратегия – еврозона, стопанска система, обучение, опазване на здравето, районна политика, енергетика, липсват от меморандума. Те по-малко ли значими ще бъдат за ръководството на страната през този интервал. Ако задачата в действителност беше документ, към който ръководещото болшинство да се сплоти и по който да управляваме, за какво не подписахме през юни 2023 година, както предложихме от ГЕРБ, сподели Габриел. По думите ѝ за всички е ясно, че документ, създаден единствено от едната страна, и изпратен на другата по приложение за чат, не цели реализиране на единодушие. Това е саботиране на процеса по диалозите и е демонстрация на всичко друго, само че не и на предпочитание за продължение на взаимното ръководство, сподели още Габриел.

Припомняме, че изборите “две в едно ” са безусловно логически свършек, разяснява през днешния ден меморандума ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР